6 sfaturi pentru șoferi. Cum să eviți problemele cu mașina diesel pe timp de ger

mașină iarna
Foto: Pexels / pixabay.com

Din cauza temperaturilor scăzute, șoferii care conduc o mașină diesel ar putea avea probleme cu pornirea și funcționarea acesteia, comparativ cu cei care au un autoturism ce merge pe benzină.

Și asta pentru că motorina este mai sensibilă la temperaturi scăzute decât benzina, deoarece conține, prin natura sa, parafină. Această substanță se poate cristaliza la temperaturi foarte scăzute, ducând la blocarea sistemului de alimentare a motorului.

În aceste condiții, un lanț de benzinării prezent în țara noastră vine cu o serie de sfaturi pentru șoferi.

Șoferii sunt astfel sfătuiți să alimenteze cu motorină de iarnă, ce conține aditivi care asigură funcționarea corectă a motorului chiar și în cazul temperaturilor extrem de scăzute.

Pe lângă utilizarea unei motorine adaptate condițiilor meteorologice specifice iernii, compania petrolieră mai recomandă și umplerea rezervorului cu carburant, atunci când este posibil, deoarece o cantitate mai mare de carburant se răcește mai lent, iar un rezervor plin nu mai oferă spațiu pentru crearea de condens.

De asemenea, în condiții de ger motorul trebuie pornit periodic. În timpul funcţionării motorului, carburantul din rezervor se amestecă cu cel recirculat din motorul cald, prin aşa numita conductă de retur.

Totodată, șoferii vor verifica/înlocui frecvent, mai ales în timpul sezonului rece, filtrul de carburant și se vor asigura că acumulatorul este menținut în stare perfectă.

Utilizarea unui ulei de motor de calitate bună este la rândul său importantă deoarece starea tehnică precară a motorului (raportul de compresie inadecvat) poate îngreuna pornirea autoturismului în condiții de ger.

Atunci când este posibil, se recomandă ca, în condiții de ger, autovehiculele să fie parcate în spaţii închise, ferite de îngheţ sau măcar adăpostite de vânt şi viscol.

În acealași timp, experții propun tuturor șoferilor care aleg să pornească la drum în condiții de ger și viscol să aibă asupra lor o trusă care să conțină lanțuri antiderapante adecvate, sac de nisip sau sare, lopată pentru zăpadă, perie de zăpadă, racletă pentru gheață, prosoape de hârtie, o pătură călduroasă, haine de schimb, mâncare și apă pentru situații de urgență.

Foto: Pexels / pixabay.com

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandarea editorilor greatnews.ro:

Mașină fără șofer, cu 100 km/h pe autostradă. Românul ce conducea de pe bancheta din spate, căutat de poliție

Cum a reușit Poliția să reducă la zero numărul morților pe DN1- Comarnic-Azuga-Bușteni