Problema fără răspuns pe care au primit-o elevii chinezi la un examen

Elevii chinezi au primit o întrebare fără răspuns la un examen. Foto: Pixabay

O întrebare aparent fără soluție, primită de elevii chinezi la un test de matematică, a devenit virală pe internet.

Elevii unei școli primare din districtul Shunqing, din China, au găsit, pe foaia cu subiecte, următoarea problemă: ”Dacă pe un vapor sunt 26 de oi și 10 capre, câți ani are căpitanul?”

Deși pare o întrebare formulată de unul dintre miniștrii Educației din România, aceasta a fost primită de elevii de 11 ani din China, provocând un val de reacții pe rețelele sociale, scrie BBC.

Cei care au realizat testul au spus că întrebarea nu a fost una greșită, ci era menită să stimuleze ”conștiința critică” a elevilor.

”Căpitanul are cel puțin 18 ani, deoarece trebuie să fie major pentru a pilota vaporul”, a răspuns un elev, în timp ce altul pur și simplu s-a predat: ”Nu știu, nu pot rezolva această problemă”.

Pe rețelele de socializare chineze, criticile la adresa întrebării au fost numeroase:

”Această întrebare nu are niciun fel de sens logic. Profesorul știe, oare, răspunsul?”, a întrebat cineva pe Weibo, o platformă de microblogging.

”Dacă o școală are 26 de profesori, dintre care 10 nu gândesc, câți ani are directorul?”, a glumit altcineva.

Școala s-a apărat în fața acuzațiilor. ”Testul dorește să dezvolte abilitatea de a gândi independent a elevilor. Unele studii arată că tinerii din țara noastră nu au un simț critic dezvoltat când vine vorba de matematică”, se menționează într-un comunicat al Departamentului pentru Educație din Shunqing.

Metoda tradițională de învățare în China pune mare preț pe repetiție și notițe, însă criticii susțin că metoda inhibă creativitatea.

Un răspuns foarte elaborat la întrebarea fără răspuns a fost oferit tot pe rețelele sociale:

”Greutatea totală a 26 de oi și 10 capre este de 7.700 de kilograme, dacă luăm în calcul greutatea medie a fiecărui animal. În China, dacă ești căpitanul unui vas cu o încărcătură de peste 5.000 de kilograme trebuie să ai carnet de cel puțin cinci ani. Vârsta minimă la care poți obține carnetul de căpitan este 23 de ani, astfel că răspunsul este cel puțin 28 de ani”.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.