Prinţul Charles: „România este o ţară minunată”

Drumul_Vulcanilor_Densus_Geoparcul_Dinozaurilor_Tara_Hategului_00
Traseul „Drumul vulcanilor” din Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului” / Foto: Andreea Dogar

Prinţul Charles al Marii Britanii afirmă în partea a treia a documentarului „Wild Carpathia”, care a fost lansată aseară la Bucureşti, că România este o ţară minunată, cu oameni remarcabili, iar păşunile din această ţară sunt unice.

Partea a treia a documentarului va fi difuzată pe Travel Channel pe 8 noiembrie, de la ora 21.00.

Cea de-a treia parte a seriei documentare „Wild Carpathia”, intitulată „Wild Forever”, promovează mai multe zone din România, printre care oraşul Cluj-Napoca, Maramureşul, Cimitirul Vesel de la Săpânţa, Bucovina, Munţii Făgăraş, Valea Zălanului şi satul Saschiz.

Documentarul include un interviu cu prinţul Charles al Marii Britanii, în care acesta îşi manifestă dorinţa de a ajuta România să-şi conserve moştenirea culturală rurală, relatează mediafax.ro.

Întrebat de scenaristul şi prezentatorul documentarului, Charlie Ottley, cum poate fi conservat peisajul din România, prinţul Charles spune: „În ziua de azi, este o adevărată provocare. Întâi şi întâi, trebuie convinşi oamenii de cât de preţios este. Trebuie să oferi protecţie în contextul dezvoltării durabile. Nu poţi opri dezvoltarea, dar cheia este să lucrezi, pe cât posibil, cu localnicii care, în nouă cazuri din zece, şi în toată lumea este la fel, nu vor să vadă mediul distrus. Dar vor să găsească moduri şi ocazii de a-şi îmbunătăţi viaţa păstrând tradiţiile, fie ele în mediul antropic sau natural”.

Drumul_Vulcanilor_Densus_Geoparcul_Dinozaurilor_Tara_Hategului_04_fag_secular
Fag secular în Țara Hațegului / Foto: Andreea Dogar

Drumul_Vulcanilor_Densus_Geoparcul_Dinozaurilor_Tara_Hategului_13
Foto: Andreea Dogar

„Suntem datori să găsim o cale pentru un viitor mai bun”

„Păşunile de aici sunt de-a dreptul unice la nivel european şi mondial. N-am mai văzut ceva asemănător, n-a mai rămas aşa ceva nicăieri. Sunt o bijuterie din coroana României. Poate oamenii nu văd asta, dar România este o ţară minunată. Aici trăiesc oameni remarcabili, care nu se dau bătuţi. Au trăit experienţe îngrozitoare, care i-au afectat foarte mult: cele două războaie mondiale şi toate celelalte suferinţe trăite de la al Doilea Război Mondial până acum. Aceşti oameni au trecut prin multe, au văzut multe suferinţe, distrugeri, iar vieţile le-au fost distruse. Le suntem datori să găsim o cale pentru un viitor mai bun, care să le păstreze cultura, tradiţiile şi valorile”, spune prinţul Charles, care a cărui fundație desfășoară mai multe proiecte în România.

El atrage atenţia că, „dacă nu se păstrează vie calitatea şi integritatea care atrage oamenii datorită frumuseţii ei şi dacă nu se ridică standardele spaţiilor de cazare şi ofertelor”, va fi dificil pentru multe dintre locurile frumoase din România să supravieţuiască.

Drumul_Vulcanilor_Densus_Geoparcul_Dinozaurilor_Tara_Hategului_14
Geoparcul Dinozaurilor „Țara Hațegului” / Foto: Andreea Dogar

Vorbind despre restaurarea unei case pe care o deţine în Transilvania, în Valea Zălanului, prinţul Charles spune că a avut noroc că a găsit oameni minunaţi care i-au învăţat pe localnici să folosească tehnicile: „Vreau să arăt ce se poate face cu aceste case pentru a le face potrivite pentru turişti, înglobând tradiţionalul şi modernul deopotrivă. Sunt lucruri absolut speciale”.

Dacă v-a plăcut acest articol vă puteți alătura comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.