Anunț. Principesa Margareta devine Regina României

principesa margareta regina româniei
Foto: Pagina de Facebook Casa Regală a României

Principesa Margareta, fiica Regelui Mihai, devine Regină a României odată cu moartea fostului suveran.

Miercuri, 6 decembrie, Casa Regală a României a republicat pe siteul oficial un articol din Statutul Casei Regale care menționează că, la moartea șefului Casei Regale a României, moștenitorul va primi din acea clipă titlul și apelativul de „Rege” sau „Regină”.

Astfel, Principesa Margareta devine Regina României.

Această prevedere apare la Capitolul I, Articolul 1, alineatul 2, din Statutul Casei Regale a României, promulgat de Regele Mihai I al României la data de 30 decembrie 2007.

Iată ce prevede exact acest articol:

„Șeful Casei Regale a României, potrivit tuturor practicilor și convențiilor de astăzi, este de jure sau de facto Suveran, în termeni de autoritate asupra Casei Regale a României, la orice moment. Imediat după decesul Șefului Casei Regale a României, fără vreo proclamație ulterioară, Moștenitorul Evident sau Moștenitorul Prezumptiv, în funcție de cine va fi în viață și primul în linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipă titlul și apelativul de Rege sau Regină, indiferent de poziția Familiei ca Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare și indiferent dacă, mai târziu, va alege sau nu să nu folosească un asemenea titlu sau apelativ”.

La ora actuală însă acest statut nu are putere de lege deoarece nu a fost votat de Parlamentul României.

Există o propunere legislativă inițiată de Liviu Dragnea și de Călin Popescu Tăriceanu („Legea privind Statutul Casei Regale”), dar dezbaterea a fost deocamdată amânată din cauza morții Regelui Mihai.

Noua lege ar urma să reglementeze statutul juridic al Casei Regale a României. Dacă va fi votată, poziția de Şef al Casei Regale a României va fi recunoscută prin lege ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat.

De asemenea, Casa Regală ar urma să aibă un serviciu administrativ care să fie finanţat de la bugetul de stat și să primească în folosinţă gratuită (cu păstrarea dreptului de proprietate publică al statului) Palatul Elisabeta, ca sediu al Casei Regale a României.

3 COMENTARII

  1. Indiferent ce si cum ,dar nici un leu de la bugetul statului!DUDA si MARGARETA au suficient atat cat au primit de la statul roman, le ajunge!

  2. de la bugetul de stat??????? dupa ce duda a afost a jutat de securitate ????? l-au indepartat pe Nicolae- tot prin serviciile de secu …….. Ce bani de la bugetul de stat???? sa isi vanda din peoprietati si sa se intretina. Nu e vorba de regina , ci e vorba der secu…pein radu duda.

  3. Nu are nici un drept sa folosesca titulatura de Romania este nimic pentru Romania eu m-am mascut si traiesc in Romania nu ma reprezinta si nu o recunosc ar trebui sa isi vada de mortul ei si sa nu mai incerce sa obtina nimica din banii nostrii ai ROMANILOR gata cu cersătorii de vita regala la munca .
    Iar parlamentarii ar trebui sa faca ceva,ceva ce uita cam des sa intrebe poporul pt a nu le parea mai tarziu rau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here