Anunț. Principesa Margareta devine Regina României

principesa margareta regina româniei
Foto: Pagina de Facebook Casa Regală a României

Principesa Margareta, fiica Regelui Mihai, devine Regină a României odată cu moartea fostului suveran.

Miercuri, 6 decembrie, Casa Regală a României a republicat pe siteul oficial un articol din Statutul Casei Regale care menționează că, la moartea șefului Casei Regale a României, moștenitorul va primi din acea clipă titlul și apelativul de „Rege” sau „Regină”.

Astfel, Principesa Margareta devine Regina României.

Această prevedere apare la Capitolul I, Articolul 1, alineatul 2, din Statutul Casei Regale a României, promulgat de Regele Mihai I al României la data de 30 decembrie 2007.

Iată ce prevede exact acest articol:

„Șeful Casei Regale a României, potrivit tuturor practicilor și convențiilor de astăzi, este de jure sau de facto Suveran, în termeni de autoritate asupra Casei Regale a României, la orice moment. Imediat după decesul Șefului Casei Regale a României, fără vreo proclamație ulterioară, Moștenitorul Evident sau Moștenitorul Prezumptiv, în funcție de cine va fi în viață și primul în linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipă titlul și apelativul de Rege sau Regină, indiferent de poziția Familiei ca Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare și indiferent dacă, mai târziu, va alege sau nu să nu folosească un asemenea titlu sau apelativ”.

La ora actuală însă acest statut nu are putere de lege deoarece nu a fost votat de Parlamentul României.

Există o propunere legislativă inițiată de Liviu Dragnea și de Călin Popescu Tăriceanu („Legea privind Statutul Casei Regale”), dar dezbaterea a fost deocamdată amânată din cauza morții Regelui Mihai.

Noua lege ar urma să reglementeze statutul juridic al Casei Regale a României. Dacă va fi votată, poziția de Şef al Casei Regale a României va fi recunoscută prin lege ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat.

De asemenea, Casa Regală ar urma să aibă un serviciu administrativ care să fie finanţat de la bugetul de stat și să primească în folosinţă gratuită (cu păstrarea dreptului de proprietate publică al statului) Palatul Elisabeta, ca sediu al Casei Regale a României.

DISTRIBUIȚI
Andreea Dogar
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.

11 COMENTARII

 1. Indiferent ce si cum ,dar nici un leu de la bugetul statului!DUDA si MARGARETA au suficient atat cat au primit de la statul roman, le ajunge!

 2. de la bugetul de stat??????? dupa ce duda a afost a jutat de securitate ????? l-au indepartat pe Nicolae- tot prin serviciile de secu …….. Ce bani de la bugetul de stat???? sa isi vanda din peoprietati si sa se intretina. Nu e vorba de regina , ci e vorba der secu…pein radu duda.

 3. Nu are nici un drept sa folosesca titulatura de Romania este nimic pentru Romania eu m-am mascut si traiesc in Romania nu ma reprezinta si nu o recunosc ar trebui sa isi vada de mortul ei si sa nu mai incerce sa obtina nimica din banii nostrii ai ROMANILOR gata cu cersătorii de vita regala la munca .
  Iar parlamentarii ar trebui sa faca ceva,ceva ce uita cam des sa intrebe poporul pt a nu le parea mai tarziu rau.

 4. in Romania,poporului roman trebuie sa i se recunoasca titulatura si drepturile ,NU UNOR venetici care au secatuit tara si natia.
  1907,1916,1944 cateva repere in care monarhia straina a ucis in Romania.
  Bugetul statului , NU trebuie sa plateasca intretinerea lipitorilor care sug vlaga taride peste o suta si ceva de ani .

  1877 nu e la monarhiei ,nu a ucis regele nici un turc ,nu a eliberat nici 1 m de pamant.Independenta a fost platita cu sange de tarani romani.

  Margareta si Duda -rege si regina -de ce ,pentru ce ?cine are nevoie de ei ?la ce sunt de folos tarii ?ce pot face ei? POT STOARCE BANI ROMANILOR,POT FOLOSI AVERI NEMUNCITE !

 5. Iliescu a facut de un milion de ori mai multe pentru Romania decat acesti ipocriti avizi de bani si de putere. De fapt gresesc. Ipocritii nu au facut nimic.

  • Chris draga, cu Iliescu ai nimerit-o chiar ca nuca in perete. Mai bine taceai. Poate ca nu esti informat dar istorici si politologi de prestigiu considera, pe drept temei, ca starea nenorocita a Romaniei de astazi i se datoreaza in cea mai mare parte. Pe de alta parte, cuplul Margareta-Duda sunt ridicoli in pretentia lor de a li se recunoaste calitatea de Rege. Mihai a purtat titlul de Rege intrucat a fost incoronat ca Rege si ramane cu titlul de Rege chiar si atunci cand, cu voie sau fara, paraseste tronul. Mihai ramane REGE ciar si dupa moarte. Istoria asa il va consemna, ca rege. Cei doi pacalici – Margareta si Duda, nu au domnit nici macar o secunda asa ca nu au dreptul la titlul de Rege. Sa se multumeasca cu titlul de CUSTODE AL COROANEI desi, potrivit normelor de drept, adevaratul Custode al Coroanei este poporul roman.

 6. DE UNDE SI PANA UNDE MARGARETA DEVINA REGINA .CRED CA UNII AU LUAT-O RAZNA ! SUNTEM O REPUBLICA NU UN REGAT. SI ASA CASA REGALA ESTE O PLOSNITA PE TRUPUL TARII.

 7. Regele Mihai NU avea competenta/autoritatea sa stabileasca un statut al familei regale (cu atat mai putin al asa+zisei case regale).
  Ar fi bine sa NU mai manipulati pe romani. E adevarat, nu sunteti singurii!!!

 8. România a avut numai regi / domnitori în fruntea statului, nicidecum regine / domnitoare, așa că, nu, ne mai aburiți cu principesa Margareta, că are să devină regină, prințul Nicolae să fie repus în drepturile legale și dacă DUMNEZEU, are să rânduiască să fie rege, vom avea rege și țara noastră are să fie regat ! În Anglia și alte țări europene au regine, dar la noi, la români, așa s-a stabilit în constituția României, la venirea primului rege de Hohentzolern ! Partea bărbătească să fie urcată pe tronul României și regii să poarte numele de regi de România !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.