Primul vot electronic din Africa

vot electronic
Sistem de vot electronic. Foto: Joebeone via Wikimedia Commons

Namibia a organizat vineri primul mare scrutin electronic din Africa, pentru alegeri prezidențiale și parlamentare, relatează AFP, potrivit agerpres.ro. Și alte țări africane, cum ar fi Kenya, au introdus înregistrarea electronică a alegătorilor, fără să ajungă însă până la vot.

Fiecare alegător trebuia să-și înmoaie un deget într-o cerneală specială indelebilă pentru a preveni frauda și votul dublu, apoi să se ducă în fața unui aparat în culorile verde și alb de dimensiunea unui calculator, unde apăreau numele și portretele candidaților.

După ce un cetățean vota, în secția de votare se auzea un sunet („Biiiip!”), produs de terminalul de fabricație indiană. Sunetul însemna că persoana respectivă a votat.

Votul electronic folosește diverse sisteme electronice menite să ușureze alegerea candidaților și numărarea voturilor la finalul scrutinului. La modul general, votul electronic poate să includă sisteme precum cardurile, transmiterea voturilor prin telefon, pe Internet sau cu ajutorul rețelelor private de calculatoare.

Aproximativ 1,2 milioane de namibieni au fost chemați la urne în 4.000 de secții de votare în această țară din Africa sudică unde trăiește și o minoritate albă vorbitoare de limba germană.

Peste 53% dintre namibienii cu drept de vot au participat la scrutinul de vineri. Potrivit rezultatelor, Hage Geingob, actualul premier și totodată candidatul la președinție din partea partidului SWAPO aflat la guvernare, a câștigat alegerile prezidențiale.