Primul soi românesc din „planta viitorului”. Producție uriașă la hectar, beneficii numeroase

topinambur
Foto: Gilabrand (Wikimedia Common)

O echipă de la Stațiunea legumicolă Buzău a reușit, după 20 de ani de cercetări, să amelioreze și să pună la punct tehnologia primului soi de topinambur din România, denumit și „planta viitorului” datorită întrebuințărilor extrem de diverse. 

Noul soi, aflat în faza de brevetare, are o înălțime de peste 3 metri, dă producții anuale de peste 100 de tone de tuberculi la hectar (ajung și la 120 de tone), iar tulpinile oferă o masă lemnoasă de mai multe sute de metri cubi la hectar, relatează agerpres.ro. După brevetare, planta va intra în producția de masă. Pentru comparație, cartoful dă producții anuale de 25-30 de tone la hectar.

Topinamburul este o plantă de cultură de la care se folosesc, asemeni cartofului, tuberculii subterani. Numele de topinambur provine de la tribul amerindian „Topinambas”.

Topinamburul este foarte rezistent și, deoarece nu are prea mulți dușmani naturali, a devenit chiar o pacoste în alte culturi agricole.

Topinamburul provine, ca și cartoful, din America Centrală. În anul 1610, mai mulți emigranți francezi care au supraviețuit unei perioade de foamete cu ajutorul topinamburului, au trimis din Canada în Europa această plantă care le salvase viața. Din greșeală sau din neînțelegere, francezii au numit planta „topinambour”, după numele unui trib amerindian din Brazilia, potrivit wikipedia.org.

În secolul al XIX-lea, topinamburul a fost printre principalele plante de cultură folosite pentru hrana animalelor.

topinambur
Foto: Wikimedia Commons

În prezent însă, topinamburul începe să aibă tot mai multe întrebuințări.

Soiul de topinambur românesc trimis pentru omologare și brevetare provine din exemplare ameliorate culese din zona Călărași și din mai multe localități din zona Munților Buzăului. Potrivit specialiștilor, topinamburul poate fi cultivat cu succes în toate zonele țării.

Topinamburul se cultivă pentru tuberculii săi dulci, gustoși, care pot fi consumați în stare proaspătă sau sub diverse preparate culinare. De asemenea, tuberculii pot fi folosiți pentru fabricarea băuturilor alcoolice, dar și ca nutreț pentru hrana animalelor.

Tuberculii de topinambur au un gust dulceag, deoarece conțin inuline, un grup de oligozaharide ce conțin fructoză. Ei pot fi folosiți în salate, fierți în apă sărată, consumați fripți ca și cartofii pai sau sub formă de suc obținut din tuberculi. Topinamburul a început să fie utilizat tot mai mult ca hrană pentru bolnavii de diabet, deoarece conține un polizaharid care este suportat de bolnavii cu o glicemie crescută.

Iar tulpinile pot fi folosite cu succes în domeniul energetic pentru producerea peleților, combustibil prețios pentru centralele termice (producția de biomasă la unitatea de suprafață obținută de la topinambur depășește de câteva ori celelalte plante similare de cultură).

Foto: Gilabrand (Wikimedia Common)

Vă recomandăm și:

Aici vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.