Primul oraș din România care va avea un muzeu al vieții în comunism

Unul dintre proiectele participante la concurs, ideea arhitecților Mihaela Lăcraru și Răzvan Lăcraru
Unul dintre proiectele participante la concurs, ideea arhitecților Mihaela Lăcraru și Răzvan Lăcraru

Arhitecții Raluca Nedelcu și Arthur O`Looney, pornind de la ideea scriitorului Dan Lungu, director al Muzeului Literaturii Române Iași, au realizat proiectul unui Muzeu al Vieții Cotidiene în Comunism.

Proiectul va fi realizat la Botoșani cu ajutorul Primăriei. Muzeul își dorește să fie unul „interactiv, care să aibă rol educativ, dar și de relaxare”.

Muzeul ar urma să fie amenajat în vechiul CET al Botoșaniului, într-o clădire din perioada comunistă, care, pentru autenticitate, nu va suferi foarte multe modificări.

Potrivit jurnaliștilor de la Monitorul de Botoșani, primarul Botoșaniului, Ovidiu Portariuc, a declarat că municipalitatea va finanța realizarea studiului de fezabilitate și proiectului tehnic, iar peste trei luni va fi pregătită documentația pentru a accesa fonduri europene.

Un muzeu al comunismului mai există și la Târgoviște, în fosta Unitate Militară 01417, însă se referă în special la locul execuției soților Ceaușescu. De asemenea, expoziția „Metamorfozele unui loc al memoriei: de la cavalerismul Școlii de Ofițeri „Ferdinand I” la spațiul profan al procesului și execuției soților Ceaușescu și al afârșitului regimului totalitar din România” se poate viziat doar după ce vă faceți o programare.

În muzeu se pot vedea patul în care s-au odihnit soții Ceaușescu sau TAB-ul în care au fost ținuți.

Un muzeu care face referire la sfârșitul comunismului este și la Timișoara. La muzeul „Memorialul Revoluției din Decembrie 1989” se află cele mai multe documente și informații referitoare la Revoluție care pot fi văzute de turiști.

output_veEP05