Trenul care poate ajunge până la 1300 km/h se pregătește să intre în Europa

FOTO: Hyperloop Transportation Technologies
FOTO: Hyperloop Transportation Technologies

Trenurile Hyperloop One ar putea lega mai multe orașe din Europa. Distanțe de peste o mie de kilometri ar putea fi parcurse în câteva zeci de minute.

Au fost propuse și câteva rute care ar putea fi construite în Europa. Printre acestea se află Corsica-Sardinia (451 km), Estonia-Finlanda (90 km), Germania (1.991 km), Polonia (415 km), Spania-Maroc (629 km), Olanda (428 km), Marea Britanie – legătură nord-sud (666 km), Marea Britanie – arc nordic (545 km), Marea Britanie – Scoția – Țara Galilor (1.060 km).

Prima linie a trenului Hyperloop ar putea fi între Amsterdam și Paris. Trenul ar urma să transporte până la 40 de pasageri.

Hyperloop Transportation Technologies a construit în deșertul Nevada o zonă de teste pentru ceea ce ar putea reprezenta transportul în comun al viitorului.

Miliardarul Elon Musk, cel care a fondat și producătorul de mașini electrice Tesla, este susținătorul proiectului Hyperloop. Acesta spune că o distanță de 600 de kilometri ar putea fi parcursă în mai puțin de o oră. Tehnologia presupune ca niște trenuri speciale să circule la viteze mari, cu energie solară, printr-un tub pneumatic cu diametru de aproximativ 2 metri, pe perne de aer.

Investițiile într-un traseu de 600 de kilometri ar fi de aproximativ 6 miliarde de dolari, iar proiectul ar putea fi implementat în 7 – 10 ani. Trenurile, niște capsule metalice speciale, ar putea fi capabile să transporte până la 28 de pasageri, cu viteze de până la 1.300 de kilometri pe oră.

În luna martie a anului trecut, Hyperloop Transportation Technologies a anunțat că a semnat o înțelegere cu autoritățile din Slovacia și analizează posibilitatea de a construi tubul care poate transporta oameni sau materiale la viteze foarte mari.

„Slovacia este un lider tehnologic în industriile auto, știința materialelor și în energetică, multe dintre acestea fiind importante pentru sistemul Hyperloop. Un Hyperloop european va încuraja colaborarea și inovația în Slovacia și în toată Europa”, a declarat Dirk Ahlborn, CEO-ul Hyperloop Transportation Technologies.

Dacă o călătorie de la Bratislava la Viena durează o oră cu mașina, cu mijlocul de transport revoluționar ar dura în jur de 8 minute.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.