Primarul Iașului a fost dat afară din PSD

Mihai Chirica Sursa foto: Captură Youtube
Mihai Chirica Sursa foto: Captură Youtube

Mihai Chirica, primarul Iașului, a fost exclus din PSD, în urma unei hotărâri a filialei județene PSD Iași. Chirica a spus că această decizie a fost luată de „toți cei care au susținut Ordonanța 13 și revoluția fiscală”, iar excluderea sa este comandată de Liviu Dragnea, pe care l-a criticat în mai multe rânduri.

Din cei 23 de membri ai Biroului Permanent Județean Iași, 18 au votat pentru excludere. Alături de Chirica au mai fost dați afară din partid și viceprimarul Gabriel Harabagiu, precum și fostul deputat Sorin Iacoban. Ședința a durat în jur de cinci ore. Propunerea de excludere a venit de la membrii Comisiei de Etică din cadrul PSD Iași.

Mihai Chirica a susținut de mai multe ori că ar fi bine să se schimbe conducerea partidului, mai ales după conflictul dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose.

„Având în vedere ceea ce se întâmplă cu marea masă a românilor faţă de încrederea pe care o acordă Parlamentului şi Guvernului, ştiut fiind faptul că ambele structuri democratice se confundă în momentul de faţă cu partidul majoritar, structura majoritară, PSD+ALDE, sigur, ar trebui să îngrijoreze foarte mult şi PSD, ca cel mai mare partid al României, în momentul de faţă să facă o mişcare dacă putem spune şi inteligentă şi să schimbe conducerea, astfel încât să poată recupera paşii pierduţi în 2017”, declara primarul Iașului, înainte de mare ședință din PSD în care s-a decis suspendarea sprijinului politic pentru Mihai Tudose.

La începutul anului trecut, în timpul protestelor anti OUG 13, Mihai Chirica a fost singurul PSD-ist cu funcție care a criticat modul în care Liviu Dragnea conduce partidul.

„Eu, având în vedere că nu am ieșit din ideologia partidului și dimpotrivă, nu numai că nu vreau să fac rău, vreau să repar și să readuc pacea guvernării și să încerc să coalizez toți oamenii din PSD spre a putea merge mai departe, cred că am făcut bine. Am fost sunat și încurajat să-mi dau deisia. Vă asigur că nu voi face asta. Nemulțumirile rămân aceleași, modul în care este condus partidul la centru”, declara, anul trecut, în februarie, Mihai Chirica.

În luna martie a anului trecut, șefii partidului au decis să-i retragă lui Mihai Chirica toate funcțiile pe care le avea în partid.

Mihai Chirica va rămâne primarul Iașului. Potrivit legii, un edil își poate pierde funcția și se organizează alegeri anticipate doar în cazul în care el își dă demisia din partidul în numele căruia a candidat. La Iași, atât în Consiliul Local, cât și în cel Județean, la fel ca în Parlament, coaliția PSD-ALDE deține majoritatea.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.