Primarii din Moldova care au semnat unirea cu România vin la Iași

Peste 100 de primari din Republica Moldova, care au semnat o Declarație de Unire cu România, se vor întâlni, astăzi, la Palatul Culturii din Iași, unde vor fi primiți de primarul orașului, Mihai Chirica.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Platforma Uniunistă Acțiunea 2012, primarii vor discuta cu autoritățile locale din România și urmează să înființeze la Iași o asociație care să-i grupeze pe toți aleșii locali unioniști.

„Mai mult de 100 de localități urbane și rurale din Republica Moldova, plus trei raioane de peste Prut, și-au arătat adeziunea față de reîntregirea națională semnând Declarația de Unire cu România, începând cu a doua parte a lunii ianuarie a acestui an. Declarațiile au fost semnate prin hotărâre în Consiliul Local cu vot în unanimitate sau majoritate calificată.
Gestul aleșilor locali este simbolic și nu lezează Constituția, dar reprezintă un act clar de voință politică unionistă. Declarațiile de Unire au intrat recent în atenția președintelui moldovean Igor Dodon, care îi amenință pe semnatari cu represalii din partea autorităților de stat”, se arată în comunicatul de presă.
Președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012, George Simion, s-a declarat mulțumit de amploarea pe care a luat-o fenomenul declarațiilor de Unire si de „entuziasmul cu care primarii patrioți de peste Prut continuă să arate că sunt mândri să facă parte din națiunea română”.
Opțiunea majorității basarabenilor în ceea ce privește subiectul unirii cu România nu este încă foarte clară. Un sondaj realizat de Centrul de Cercetare Sociologică din Republica Moldova, prezentat în 2016, arăta că 12% dintre basarabeni sunt total de acord cu unirea cu România, 22% cred că este bine din punct de vedere economic, 17% nu ar fi împotrivă, 31% spun că nu e nimic de câștigat, iar 18% dezaprobă total.

Un alt sondaj de opinie, realizat de Fondul Opiniei Publice, la comanda ziarului „Timpul”, prezentat la sfârșitul anului trecut, arată că 22,2% dintre cetățenii Republicii Moldova ar vota unirea cu România, iar 62,8% sunt împotrivă.

De asemenea, pentru aderarea la NATO ar vota 20,2% și s-ar împotrivi 60,8% dintre cetățeni.

Fiind întrebaţi ce ar alege, o aderare la UE sau la Uniunea Economică Euroasiatică, moldovenii au pledat pentru direcția estică. Astfel, pentru integrarea europeană 41,1%, iar pentru Uniunea Economică Euroasiatică ar vota 45,1%.

De asemenea, între UE şi Rusia, cetăţenii ar alege ca țara lor să aibă o politică externă prorusă. Mai mult de jumătate dintre respondenţi, adică 54%, au spus că Republica Moldova trebuie să tindă spre Rusia, iar 46% susţin că ţara trebuie să fie alături de UE şi SUA.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.