A fost înființată prima universitate din România pentru persoane de peste 55 de ani

universitatea vârstei a treia galați
Universitatea "Dunărea de Jos" Galați. Foto: Facebook

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a lansat o nouă structură instituțională, numită „Universitatea vârstei a treia – U3A”, care este dedicată persoanelor de peste 55 de ani, informează publicația locală viata-libera.ro.

Noua universitate a luat naștere la inițiativa Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice din cadrul UDJG, este acreditată de Senatul Universității și va funcționa începând cu data de 10 octombrie, când va avea loc inaugurarea acesteia.

Modelul acestei universități este inspirat din instituțiile similare din Franța și Belgia, care au fost vizitate în ultimul an de reprezentanții universității gălățene. În Belgia, o astfel de universitate are 3.500 de studenți.

Prin deciziile organismelor europene, statele sunt încurajate să adopte strategii care să susțină învățarea pe tot parcursul vieții.

„Universitatea vârstei a treia vine ca un răspuns la fenomenul îmbătrânirii demografice, încercând, totodată, să-i facă pe seniori să înțeleagă că „bătrânețea se instalează mai întâi în mintea noastră””, a explicat pentru sursa citată profesoara universitară Violeta Pușcașu, prodecan al Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice din cadrul UDJG.

Studenții pot alege maximum 3 domenii pe care să le studieze într-un semestru (au de ales dintre următoarele discipline: drept, economie, nutriție și ingineria alimentelor, științe și tehnologie, istorie și filosofie, artă și literatură, teologie, educație pentru vârsta de argint, turism, informatică, kinetoterapie, medicină și psihologie).

În Galați trăiesc în jur de 45.000 de persoane cu vârste de peste 55 de ani.

În vârstă de 69 de ani, Virgil Stoian, un fost profesor de matematică, a hotărât să se înscrie la universitate pentru a învăța informatică.

„Vreau să mă perfecționez în domeniul informaticii. Știu foarte puțin, așa, mă chinui încă destul de mult. Sunt anumite chestiuni despre care nu am pe cine să întreb”, a declarat el pentru postul de televizune stirileprotv.ro.

Studenții seniori vor studia timp de un an de zile, în grupe de maximum 50 de persoane. La final, ei vor primi certificate simbolice de absolvire a modulelor urmate.

„Certificatul respectiv nu dă dreptul unei activități conform codului muncii, pentru că scopul nostru nu este acesta. Învățarea nu trebuie să fie o constrângere, ci o bucurie și o plăcere”, a mai spus Pușcașu.

Activitățile se vor desfășura sub formă de: prelegeri și conferințe, ateliere de dezbatere și seminarii, grupuri de lectură, vizite, tururi ghidate și promenade. Programul cursurilor se va desfășura potrivit structurii anului academic, respectând vacanțele universitare, deoarece titularii de curs sunt profesori la universitate.

Profesorii care vor preda vor desfășura activitățile în mod voluntar, fără să fie plătiți. Pentru acest an, înscririle au loc între 29 august și 20 septembrie. În total, sunt disponibile 250 de locuri. Candidații vor plăti o singură taxă, de 50 de lei, pentru gestionarea dosarelor. Pentru înscriere, candidații au nevoie de: act de identitate (original și copie), fotografie de tip buletin și fișă de înscriere. Pe site-ul universității puteți afla mai multe informații.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

49 de zile pentru un ”miracol”: elevul care a luat 1,20 la BAC-ul de vară și 9,40 în toamnă

50.000 de euro pentru românii care se întorc în țară și își fac o afacere

Un român a ajuns la BBC pentru acrobațiile incredibile făcute la 250 de metri înălțime | VIDEO