Primul sistem automatizat de închiriere a bicicletelor din România

Bucureștenii pot închiria biciclete într-un sistem automatizat. Foto: Wikimedia Commons
Bucureștenii pot închiria biciclete într-un sistem automatizat. Foto: Wikimedia Commons

Primele stații automatizate de închiriere de biciclete se vor deschide astăzi în București.

Inițiativa aparține Asociației Green Revolution și I’Velo și este un concept unic pe piața de bike-sharing din București.

Bucureștenii vor putea să folosească gratuit bicicletele timp de 30 de minute, pentru deplasarea rapidă în zona centrală și aglomerată a orașului. Gratuitatea este valabilă doar dacă bicicleta este returnată înainte de expirarea celor 30 de minute. O persoană poate închiria de mai multe ori pe zi gratuit o bicicletă, cu condiția ca după fiecare 30 de minute de folosire a bicicletei, să existe o pauză de alte 30 de minute.

Utilizatorii își aleg singuri bicicletele din rastelul I’Velo Urban. Există șase stații automatizate, iar bicicletele pot fi returnate la oricare dintre ele. Noul concept îşi propune să ajute la fluidizarea traficului din Bucureşti şi să contribuie la o mai mare mobilitate urbană. Bike-sharing-ul are efecte benefice asupra sănătăţii bicicliştilor şi contribuie la reducerea poluării fonice şi a aerului din marile comunităţi.

Pentru a putea folosi bicicletele, bucureștenii trebuie să se înregistreze pe acest site sau la unul din centrele I’Velo Relax din Parcul Herăstrău(metrou Aviatorilor şi Arcul de Triumf) şi Parcul Tineretului(intrarea Gheorghe Şincai) pentru a primi Cardul I’Velo. Închirierea unei biciclete se face pe baza cardului personal I’Velo.

După depășirea celor 30 de minute, prețurile pentru folosirea bicicletelor sunt cuprinse între 4 și 25 de lei pe oră. Utilizatorii pot opta şi pentru variant de abonamente cu preţuri de 10 lei/zi, 35 lei/ lună, 100 lei/an.

Cele 240 de biciclete pot fi închiriate 24 de ore din 24. Staţiile automatizate de bike-sharing sunt: Piaţa Universităţii, Piaţa Revoluţiei, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Piaţa Charles de Gaulles, Kaufland Barbu Văcărescu.

https://greatnews.ro/romanii-fac-tot-mai-multe-biciclete/