A fost inaugurată prima șosea solară din lume | VIDEO

șosea solară
Foto: Captură YouTube

În regiunea Normandia din Franța a fost construită prima șosea solară din lume, relatează RFI.

Ministrul Mediului din Franța, Ségolène Royal, a inaugurat panourile fotovoltaice instalate pe asfalt pe un drum din departamentul Orne din Normandia.

Pe o distanță de un kilometru, șoseaua a fost acoperită de panouri solare capabile să susțină greutatea traficului rutier.

Dalele fotovoltaice, care acoperă o suprafață de aproximativ 2.800 de metri pătrați, au capacitatea de a asigura iluminatul public pentru o localitate cu 5.000 de locuitori.

Învelirea șoselei cu dale fotovoltaice capabile să producă electricitate este o inovație franceză și a fost pusă în practică de o întreprindere locală.

Aceste panouri solare sunt însă mai scumpe decât cele clasice: lucrările au costat 5 milioane de euro și au fost subvenționate de stat. Deocamdată, șoseaua solară este departe de a fi rentabilă, mai notează sursa citată.

Premieră mondială: o șosea solară care produce electricitate

Însă avantajul acestei tehnologii constă în faptul că șoselele sunt deja construite și nu este nevoie decât de acoperirea lor cu panouri. De asemenea, se câștigă spațiu, drumurile urmând să fie folosite atât pentru traficul rutier, cât și pentru a produce electricitate. Astfel, suprafețe de teren acoperite de panouri solare pot fi redate agriculturii, de exemplu.

Ministrul Mediului din Franța dorește să promoveze această tehnologie care, consideră autoritățile franceze, va deveni tot mai ieftină cu timpul, așa cum s-a întâmplat și cu panourile solare clasice.

Ségolène Royal dorește să realizeze 1.000 de kilometri de drumuri solare până în 2020. La ora actuală, în Franța se desfășoară mai multe astfel de proiecte. Primul tronson solar pe un drum național din Franța va fi inaugurat în Bretania.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.