Prima rețea de peșteri speoturistice din România. Ce pot vedea vizitatorii

Peștera Vântului este cea mai lungă din România. Foto: Wikimedia Commons
Peștera Vântului este cea mai lungă din România. Foto: Wikimedia Commons

Mai multe peșteri din Munții Pădurea Craiului, în județul Bihor, au fost incluse într-un circuit turistic, menit să conserve frumusețile naturale ale locului.

Speoturismul nu este un turism de masă, ci o formă specializată de turism speologic, unde peșterile sunt explorate cu echipament special.

Rețeaua înființată, cu sprijin elvețian, de către Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor conține zece peșteri din Roșia și Șuncuiuș. Printre ele este și cea mai lungă peșteră din România: Peștera Vântului, cu o lungime de 42 de kilometri.

Vizitatorii vor fi pregătiți psihic și fizic pentru parcurgerea peșterilor, unele dintre ele având lacuri și râuri subterane, cascade și puțuri verticale. Deocamdată există șase ghizi care deservesc centrul speologic.

Proiectul are o valoare totală de 84.387 franci elvețieni și a fost finanțat cu ajutorul contribuției Elveției pentru Uniunea Europeană Extinsă.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.