Prima ieșire a lui Klaus Iohannis. Vestea pe care i-a dat-o lui Liviu Dragnea

klaus iohannis
Foto: Pagina de Facebook Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat astăzi la Palatul Cotroceni, într-o conferință de presă, prima ieșire publică de după alegerile parlamentare de pe 11 decembrie, că rămân în continuare criteriile de integritate anunțate înainte de alegeri.

Președintele Iohannis a declarat înainte de alegeri că nu va propune un prim ministru care a avut probleme cu legea.

„Mâine am prima rundă de consultări cu partidele și vom vedea ce își imaginează și cum dorește fiecare să își propună agenda. Criteriile de integritate le-am anunțat înainte de campanie ca să nu existe discuții după. Ele rămân în picioare!”, a spus Klaus Iohannis, la întrebarea dacă îl va desemna pe Liviu Dragnea în funcția de premier.

Președintele a spus și că nu se teme de „niciun demers politic legitim” atunci când a fost întrebat dacă are vreo temere cu privire la o eventuală suspendare a sa din funcția de președinte.

În luna octombrie, Klaus Iohannis a fost întrebat dacă l-ar propune pe Liviu Dragnea premier, în cazul în care PSD câștigă alegerile.

„În niciun caz nu voi desemna o persoană care este urmărită penal sau condamnată penal sau are probleme de integritate, de altă natură. Eu am spus de mult, clasa politică trebuie să se reformeze trebuie să avem politicieni curați și acest criteriu va fi evident unul din criteriile nu cele mai importante, va fi criteriul eliminatoriu”, a răspuns președintele Klaus Iohannis.

Potrivit unei legi date în vremea guvernului condus de Adrian Năstase, o persoană condamnată penal nu are dreptul de a ocupa nicio funcție în Executiv.

Cu toate acestea, PSD și ALDE au anunțat că îl vor propune pe Liviu Dragnea ca prim-ministru, chiar dacă a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, fiind acuzat de fraudarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu.

Acum, potrivit Digi24, Avocatul Poporului analizează Legea 90/2001 și ar putea să o conteste la Curții Constituționale.

„Am dat colegilor de la serviciul de contencios constituţional să examineze, să discutăm şi, pe baza primelor verificări, să anunţ dacă mă sesizez sau nu din oficiu. Azi sau mâine voi anunţa”, a declarat Victor Ciorbea