Prima hartă a României Mari, scoasă la iveală după 95 de ani

Liviu Groza ţine în mâini piesa centrală a colecţiei sale - prima hartă a României Mari. Foto: caon.ro

Un fost colonel în armata caransebeşeană, Liviu Groza (82 de ani), a prezentat de curând o hartă a României Mari, despre care se spune că ar fi prima harta a ţării după Marea Unire.

Harta datează din anul 1919, anul care a urmat Unirii. Liviu Groza a primit-o de la un bun prieten care i-a spus: „După o grindă, am pus această hartă, pe care am păstrat-o cu sfinţenie, este harta României Mari. Ţi-o încredinţez cu dragă inimă, şi-atunci când poţi, să o arăţi lumii să ştie că întotdeauna caransebeşenii au păstrat cu sfinţenie ideea de Românie Mare”, îşi aminteşte bărbatul, într-un interviu pentru Digi24.

Un alt obiect prezentat, în premieră, publicului este o medalie care datează tot din 1919.

„Reprezintă efigia regelui Ferdinand, întregitorul, iar pe verso este harta României Mari şi de jur împrejur sunt blazoanele provinciilor care au format România Mare. Sigur, am păstrat-o cu sfinţenie… dacă până acum a fost ascunsă, şi nici n-am pomenit nimănui că eu am această medalie jubiliară, după 89 ea a intrat în circuitul normal”, spune Liviu Groza.

Liviu Groza şi-a petrecut mare parte din viaţă culegând informaţii şi obiecte care pun în valoarea istoria zonei de vest a ţării. Prima hartă a României Mari este, fără îndoială, cea mai importantă piesă din colecţia sa.

Foto: caon.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.