Prima explozie solară puternică din acest an, îndreptată spre Pământ | VIDEO

explozie solară
Explozia solară de ieri este vizibilă aici în stânga discului solar, ca o lumină puternică. Foto: NASA/SDO

Prima explozie solară foarte puternică din anul 2015 s-a produs ieri, 11 martie, și a fost îndreptată direct către Pământ, relatează space.com.

Explozia din clasa X de explozii solare, din care fac parte cele mai puternice astfel de fenomene, și-a avut originea într-o pată solară cunosctuă drept Regiunea Activă 12297.

Observatorul Dinamicii Solare al NASA, aflat pe o sondă spațială, a surprins imagini uimitoare ale exploziei în momentul în care aceasta s-a produs.

În ultimele zile, în Regiunea Activă 12297 avuseseră loc mai multe explozii solare cu o putere medie, dar explozia de ieri a cauzat căderea comunicațiilor radio de frecvență înaltă, potrivit cercetătorilor de la Centrul de Prognoză a Vremii în Spațiu din Boulder, Colorado, SUA.

„Este o nouă explozie solară importantă din Regiunea Activă 12297 pe măsură ce aceasta se deplasează pe discul solar. Aceasta este cea mai mare explozie pe care regiunea a produs-o până acum”, au anunțat cercetătorii într-un comunicat de presă.

Explozia de ieri a fost o explozie clasificată drept una de nivel X2.2. Oamenii de știință împart exploziile solare puternice în 3 categorii: C, M și X, în grupa C fiind incluse cele mai slabe, în M cele medii, iar în X cele mai puternice. Exploziile din clasa X sunt de 10 ori mai puternice decât cele din clasa M. Iar o explozie de tip X2 este de două ori mai puternică decât tipul X1.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în UE. Joburi pentru şoferi de camion, dar şi pentru cei care au doar „B”-ul
O avalanșă de mail-uri cu un virus periculos amenință internauții
Mari reduceri la eMAG. 12 martie e Ziua Cumpărăturilor Online

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.