Prima declarație a Codruței Kovesi, după decizia CCR

Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi

The New York Times a publicat, în ediția online, un material în care spune că lupta anticorupție din România este în pericol după ordinul de demitere al Laurei Codruța Kovesi.

De asemenea, în același articol se mai spune că PSD folosește aceleași tactici utilizate în mai multe state din Europa de Est, precum promovarea teoriilor conspirației și atacuri la adresa omului de afaceri George Soros.

Analiza, semnată de Marc Santora și Kit Gillet, arată că discursul liderilor PSD de la mitingul din București este asemănător cu cel al lui Donald Trump atunci când îi atacă pe investigatorii FBI.

Articolul mai sublinează faptul că prin înlăturarea Codruței Kovesi din frunte DNA „practic au fost eliminate procedurile care asigurau independenţa procurorilor şi judecătorilor faţă de presiunea politică”.

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat, întrebată de New York Times în legătură cu situaţia politică de la Bucureşti, că schimbarea mentalităţilor este dificilă şi că ultimii cinci ani au însemnat foarte mult pentru România din perspectiva luptei anticorupţie, evitând orice comentariu pe tema deciziei CCR cu privire la revocarea sa.

„Doamna Kovesi, care rămâne în funcţie în timp ce preşedintele deliberează cu privire la viitorul ei, nu a comentat în mod direct decizia Curţii Constituţionale. Dar într-un interviu acordat la sediul Direcţiei, în aceeaşi clădire care a servit drept cartier general al Armatei Române în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ea şi-a apărat instituţia”, scriu jurnaliştii de la New York Times.

„Schimbarea mentalităţilor este dificilă”, a declarat ea, adăugând că „ultimii cinci ani au însemnat foarte mult pentru România”.

„Din cauza investigaţiilor noastre, din cauza condamnnărilor, în ultimul an şi jumătate, presiunea asupra instituţiei noastre cu siguranţă a crescut”, a mai declarat Kovesi, adăugând că „dacă independenţa procurorilor dispare – aşa cum arată lucrurile acum – munca nu devine mai dificilă, devine imposibilă”, mai scrie The New York Times.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.