Prima companie IT românească care valorează un miliard de dolari

Compania Uitech, fondată în România, este un gigant IT în devenire. Foto: Pixabay
Compania Uitech, fondată în România, este un gigant IT în devenire. Foto: Pixabay

UiPath, o companie start-up din domeniul IT fondată în București de antreprenorii români Daniel Dines și Marius Tirca, este aproape să anunțe o infuzie de capital de 120 de milioane de dolari, care i-ar urca valoarea totală la peste 1 miliard de dolari.

Potrivit techcrunch.com, noua finanțare va veni de la acționarii companiei, precum Accel Partners, cât și de la investitori noi. Compania va organiza o conferință de presă marți, 6 martie, pentru a face ”anunțul secolului din IT”.

Este o raritate ca un start-up din afara Silicon Valley să se dezvolte atât de mult într-o perioadă atât de scurtă de timp.

”Cu toate că are sediul la New York, compania UiPath a fost fondată în România, o țară faimoasă pentru inginerii săi, dar nu și pentru dezvoltarea unor companii gigant din industria IT, deși, în ultima vreme, acest lucru începe să se schimbe. Start-up-ul românesc primește recunoașterea pe care o merită”, scrie techcrunch.com.

UiPath este specializată în Robotic Process Automation (RPA), dezvoltând roboți virtuali care funcționează pe baza inteligenței artificiale și realizează sarcini repetitive în sectoare precum cel financiar, de exemplu.

Piața pe care operează UiTech se află și ea într-o creștere spectaculoasă. Serviciile RPA vor avea o cotă de piață de 8,75 miliarde de dolari în 2024, potrivit prognozelor Grand View Research, în timp ce veniturile acestor companii vor ajunge la aproape 3 miliarde de dolari în 2021.

Compania a obținut fonduri în valoare de 30 de milioane de dolari, care i-au crescut valoarea la 109 milioane de dolari, în aprilie anul trecut. Valoarea companiei a crescut, în ultimul an, de peste zece ori.

Până la UiPath, cea mai valoroasă companie IT din România era Bitdefender, care oferă servicii de securitate cibernetică. La finalul anului trecut, Bitdefender avea o valoare de 600 de milioane de dolari.

Foto: Pixabay