Rata la Prima Casă, mai mică cu 20% decât chiria

Rata la creditele prin Prima Casă la garsoniere şi apartamente cu două camere este cu peste 20% mai mică faţă de chiriile lunare, reiese dintr-un studiu realizat de Banca Românească și imobiliare.ro.

Cea mai mare diferenţă între rata la bancă prin Prima Casă și chirie este de 23%  și este înregistrată în cartierele bucureştene Crângaşi, Drumul Taberei, Giuleşti şi Militari.

La nivel național,  în Iaşi, Sibiu şi Ploieşti, ratele lunare prin Prima Casă la garsoniere sunt mai mici cu peste 20% faţă de chiriile lunare.

Studiul comparativ, efectuat asupra cotaţiilor medii din nouă zone ale Bucureştiului şi din nouă oraşe din ţară, respectiv Cluj Napoca, Iaşi, Constanţa, Craiova, Oradea, Braşov, Ploieşti, Sibiu și Timişoara, reflectă principalele diferenţe între chiriile lunare şi ratele lunare la creditele contractate prin programul Prima Casă la Banca Românească pentru garsoniere, apartamente cu două și trei camere.

„O rată mai mică decât chiria şi avantajul unui avans de minimum 5% justifică în continuare decizia de investiţie într-o locuinţă prin programul Prima Casă. Diferenţele dintre rate şi chirii sunt semnificative în special la cele mai solicitate categorii de locuinţe – garsonierele şi apartamentele cu două camere”, a declarat Dan Grigoriu, director divizia produse şi segmente retail al băncii care a contribuit la realizarea studiului.

De exemplu, pentru o garsonieră în Berceni şi Giurgiului (Sectorul 4, Bucureşti), un cumpărător prin programul Prima Casă plăteşte o rată de 164 de euro/lună, în timp ce un chiriaş plăteşte 200 de euro/lună.
Cei care vor să cumpere un apartament cu două camere situat în cartierele din Sectorul 1 al Capitalei (Bucureştii Noi, Griviţei, Gara de Nord) plătesc o rată lunară de 248 de euro, faţă de o chirie medie lunară de 300 de euro.

O rată cu aproape 40 de euro mai mică decât chiria vor plăti cei care cumpără un apartament cu două camere în Sectorul 2 din Bucureşti (Tei, Colentina, Pantelimon).

„Cu excepţia apartamentelor din zonele centrale şi nordul Bucureştiului, apartamentele din Capitală se încadrează în programul de creditare Prima Casă. De asemenea, toate tipurile de apartamente din principalele oraşe ale ţării se încadrează în acest program, singura excepţie o constituie apartamentele cu trei camere din Cluj-Napoca”, a declarat Adrian Erimescu, director general imobiliare.ro.

În Constanţa, Craiova şi Oradea, ratele lunare la apartamentele cu două camere sunt cu aproximativ 15% mai mari faţă de chirii.

„Dacă ne raportăm la rezultatul pe termen lung, chiar şi la un plus de aproximativ 20% faţă de chiria lunară, care se traduce în câteva zeci de euro, decizia de a investi în propria locuinţă rămâne avantajoasă”, a adăugat Grigoriu.