Prim-ministru la 92 de ani. Bătrânul a obținut prima victorie pentru opoziție din istoria țării

Mahathir Mohamad va împlini 93 de ani în iulie. Foto: Youtube

Una dintre cele mai mari surprize electorale din istorie s-a produs în Malaezia, unde opoziția condusă de Mahathir Mohamad, în vârstă de 92 de ani, a câștigat alegerile.

Premierul în funcție Najib Razak, care este acuzat că a furat sute de milioane de dolari din fondurile guvernului, a declarat că ”acceptă verdictul poporului”. Învinsul este acuzat că ar fi cumpărat bunuri în valoare de 1,7 miliarde de dolari cu bani ”murdari”.

Regele trebuie acum să îl numească în funcție pe Mahathir, care ar deveni cel mai vârstnic premier ales vreodată în lume. Mahathir a condus țara timp de 22 de ani, înainte de a se retrage temporar din politică, la vârsta de 78 de ani.

Mahadir este creditat drept principalul factor în transformarea Malaeziei într-o țară modernă, cu toate că a pus bazele unui sistem centralizat de care Najib a profitat timp de aproape zece ani.

”Cea mai mare greșeală a mea este că l-am ales pe Najib”, a spus câștigătorul alegerilor în campania electorală.

Este prima victorie pe care o obține opoziția în Malaezia de când țara și-a dobândit independența față de Marea Britanie, în 1957.

”Am izbutit o victorie substanțială”, a spus Mahathir, adăugând: ”Nu căutăm răzbunare. Vrem doar să restaurăm legea”.

Coaliția pe care o conduce noul premier al Malaeziei conține numeroși lideri ai opoziției care fuseseră trimiși la închisoare în precedentul mandat al lui Mahadir.

Najib a pierdut alegerile cu toate că a făcut câteva promisiuni extraordinare în campania electorală, spunând că toți cetățenii sub 26 de ani vor fi scutiți de taxe și declarând două zile de sărbătoare săptămâna viitoare, chiar înaintea începutului lunii sfinte a Ramadanului.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.