Preț-record pentru un bronz de Brâncuși. ”Muza adormită” a fost vândută cu 57,3 milioane de dolari

Muza adormită a lui Constantin Brâncuși s-a vândut pentru 57,3 milioane de dolari la licitație (Foto: lookingatpainting.co.uk)
Muza adormită a lui Constantin Brâncuși s-a vândut pentru 57,3 milioane de dolari la licitație (Foto: lookingatpainting.co.uk)

O sculptură din bronz realizată de Constantin Brâncuși în urmă cu peste un secol a fost vândută la licitație pentru un preț uriaș.

”Muza adormită” a fost vândută pentru 57,3 milioane de dolari în cadrul unei licitații organizate de casa Christie’s, la New York. Opera de artă, care reprezintă un cap de femeie de 26 de centimetri lungime, turnat în bronz, a fost realizată în 1913.

Precedentul record de preț pentru o lucrare de constantin Brâncuși era de 37,2 milioane de dolari și data din 2009, când a fost vândută statueta din lemn de stejar numită ”Madame L.R.”, din colecția deținută de Yves Saint-Laurent și Pierre Berge.

Cum lucrările sculptorului român Constantin Brâncuși apar foarte rar la licitații, prețul ”Muzei adormite” a fost mult peste așteptările casei de licitații, care se aștepta să vândă sculptura cu cel mult 35 de milioane de dolari.

În cadrul aceleiași licitații a fost vândut și un tablou al lui Pablo Picasso, ”Femme assise, robe bleue”, din 1939, pentru 45 de milioane de dolari.

Constantin Brâncuși (1876-1957) este unul dintre cei mai apreciați artiști români din toate timpurile.

”Muza adormită” face parte dintr-o celebră serie de sculpturi ovoidale și fusese cumpărată de colecționarul francez Jacques Ulman, în anii ’50. Durata licitației pentru opera lui Brâncuși a fost de 9 minute, aceasta fiind și cea mai scumpă operă de artă vândută în cadrul licitației.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.