Președintele rămâne în procedura de numire a procurorilor

klaus iohannis
Foto: Pagina de Facebook Klaus Iohannis

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiției a hotărât vineri că numirea în funcțiile de procuror general, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism va fi făcută de președintele României, la propunerea ministrului Justiției.

Comisia specială condusă de Florin Iordache (PSD) a decis, vineri, să mențină actualele prevederi ale Statutului judecătorilor și procurorilor, președintele României urmând să rămână în procedura de numire, dar și de revocare a procurorilor-șefi.

„O să fie tot felul de chestiuni votate, în tot felul de comisii. Până la urmă, lucrurile trebuie clarificate și trebuie lămurite și o să mă implic constituțional corect în acest parcurs”, a afirmat președintele Klaus Iohannis, care participă la Summitul Parteneriatului Estic, la Burxelles.

Dacă în cazul procurorilor-șefi, situația legală rămâne neschimbată, Comisia specială parlamentară privind legile Justiției a decis că șeful statului nu poate refuza numirea președintelui și vicepreședinților Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Legislația în vigoare spune că președintele nu poate refuza numirea în aceste funcții decât prin prezentarea la CSM a unor motive întemeiate.

Comisia condusă de Florin Iordache a decis și că „revocarea din funcție a președintelui și a vicepreședinților ÎCCJ se face de către președintele României la propunerea Secției pentru judecători a CSM, care se poate sesiza din oficiu la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instanței pentru motivele de la alin. 51 care se aplica în mod corespunzător”.

Pentru a ajunge judecător la ÎCCJ, la concursul de promovare pot participa judecătorii care au îndeplinit cel puțin 3 ani la curtea de apel, au obținut calificativul „foarte bine” la ultimele 3 evaluări, nu au fost sancționați disciplinar în ultimii 3 ani și au o vechime în funcția de judecător de cel puțin 18 ani.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.