Președintele Klaus Iohannis dă prima lecție de diplomație

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, noul președinte ales, a făcut precizări cu privire la o invitație pe care i-ar fi făcut-o Regelui Mihai pentru a participa la învestirea sa în fruntea statului.

„Unele instituții de presă au relatat ieri că l-aș fi invitat pe Regele Mihai la ceremonia mea de învestire. Informația eronată a fost preluată de pe o pagină de Facebook care nu îmi aparține. Nu am adresat o astfel de invitație pentru că pur și simplu așa ceva nu se face.

O astfel de invitație nu se adresează Majestății Sale Regelui și în niciun caz la un dejun privat. O invitație la ceremonia de învestire din Parlament va fi transmisă protocolului Casei Regale, care va desemna un reprezentant care să participe la ceremonie”, precizează Klaus Iohannis.

Însă, în ceea ce privește relația cu Casa Regală, președintele Iohannis a spus că ieri a avut o întâlnire emoționantă la Palatul Elisabeta.

„Ieri, la Palatul Elisabeta, am avut o întâlnire emoționantă cu Majestatea Sa Regele Mihai I și cu Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu.

Nu cred că e o întâmplare faptul că sunt primul Președinte ales al României care, înainte de învestire, face o vizită Familiei Regale. Îmi doresc foarte mult ca, în mandatul meu, relația cu Casa Regală să fie una instituţională şi protocolară, nu de tip executiv sau de colaborare.

Evenimentele publice din ultimii ani în care a fost implicată Casa Regală arată că rostul ei nu s-a încheiat: dimpotrivă, românii îşi arată admiraţia şi recunoştinţa pentru eforturile ei.

Sper că națiunea română va vedea în continuare în Familia Regală o sursă de mândrie, identitate și continuitate. De aceea, am toate motivele să cred că respectul românilor pentru Coroană va fi mai profund și mai cuprinzător în anii următori”, a mai spus Klaus Iohannis.