Preotul care curăță malurile râurilor de gunoaie împreună cu enoriașii

Preotul Vasile Rus, din satul Nepos, comuna bistrițeană Fledru, s-a gândit să aducă în rândul enoriașul spiritul civic și al naturii. Potrivit Știrile TVR, indignat de mormanele de gunoaie de pe malurile râului Someșul Mare, preotul i-a convins pe localnici să iasă din casă la muncă voluntară.

De la Năsăud spre Sângeorz Băi, râul Someșul Mare, parte din el declarat „arie protejată” este plin de gunoaie, iar de vină sunt și localnicii.

Ideea i-a venit preotului în urmă cu doi ani, după ce a avut parte de un incident nefericit. „Fetița mea a călcat într-un fier ruginit și am ajuns în situația ca timp de o lună de zile să o purtăm prin spitale și să o salvăm de septicemie. Mi s-a deschis o cămară sufletească, în ideea în care trebuie să fiu mai atent față de natură, față de mediul înconjurător în care trăim”, a povestit preotul Rus, pentru Știrile TVR.

Preotul caută zonele cu multe gunoaie cu ajutorul platformei trashout.me, o aplicație online prin care sunt sesizate arii cu foarte multe deșeuri abandonate de oameni.

„Cel mai mare păcat al românului, o boală sufletească grea este nepăsarea, iar nepăsarea se vindecă numai prin fapte bune”, mai spune preotul.

Recomandările editorilor GreatNews:

Bunica Floare, femeia declarată „Tezaur uman viu”
Solidaritatea de la Ipotești: Ortodocșii, penticostalii și baptiștii s-au unit pentru a salva școala
Cărți și baloți de paie. Biblioteca din șură, făcută cu bani de la Bill Gates