Premiul Nobel pentru Medicină 2017, acordat cercetătorilor care au descifrat ritmul biologic

Premiul Nobel pentru Medicină 2017
Premiul Nobel pentru Medicină 2017

Trei oameni de știință americani, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash și Michael W. Young, au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină din 2017, pentru un studiu asupra ritmului circadian.

Potrivit Comitetului Nobel de la Stockholm, cei trei cercetători au făcut descoperiri importante în privința mecanismelor moleculare care controlează ceasul biologic și au reușit să elucideze felul în care acestea funcționează.

Studiile lor explică felul în care plantele, animalele și oamenii și-au adaptat ritmul biologic astfel încât să se sincronizeze cu revoluțiile Pământului.

Cei trei laureați Nobel din 2017 au extras o genă care controlează ritmul normal biologic zilnic, folosind musculițele de fructe. Această genă codifică o proteină care se acumulează în celule noapte, doar ca să fie distrusă în timpul zilei.

Oamenii de știință americani au reușit să recunoască funcția ceasului biologic după aceleași principii ca la celulele altor organisme, cum ar fi oamenii.

Jeffrey C. Hall s-a născut în 1945, la New York, iar din 2002 este asociat la Universitatea din Maine. Michael Roshash este cu un an mai în vârstă, iar din 1974 predă la Brandeis University. Michael W. Young, născut în 1949, la Miami, predă din 1978 la Universitatea Rockefeller din New York.

Primele premii Nobel au fost acordate la scurt timp după moartea lui Alfred Nobel, în 1901, când laureații primeau o medalie, o diplomă și un premiu în bani.

Alfred Nobel, care a devenit extrem de bogat după ce a reușit să patenteze dinamita, printre alte 355 de invenții, a murit un om foarte bogat. Conștient că invențiile sale puteau fi folosite pentru a face rău, suedezul a cerut, în testamentul său, ca toate fabricile sale să fie vândute, iar banii să fie plasați într-un depozit bancar destinat acordării de premii anuale.

“Prima parte va fi distribuită autorului descoperirii sau invenţiei celei mai importante în domeniul fizicii; a doua, autorului sau descoperirii celei mai importante în chimie; a treia, autorului descoperirii celei mai importante în domeniul fiziologiei sau medicinei; a patra parte, autorului celei mai remarcabile opere literare cu o tendinţă idealistă; a cincea, personalităţii care a acţionat cel mai bine pentru apropierea popoarelor, abolirea sau reducerea armelor permanente, iniţierea şi multiplicarea congreselor pentru pace”, se menționa în testamentul inventatorului suedez.

Următorii laureați ai premiilor Nobel din acest an, pentru fizică, chimie, literatură și pace vor fi anunțați în această săptămână, în zilele de marți, miercuri, joi, respectiv vineri, în timp ce premiul pentru economie va fi decernat în 9 octombrie.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.