Premiul Nobel pentru Literatură nu se mai acordă din cauza unui scandal sexual uriaș

FOTO: fill/Pixabay.com
FOTO: fill/Pixabay.com

Premiul Nobel pentru Literatură nu se mai acordă în acest an. Este decizia academiei suedeze, ca urmare a unui scandal sexual care a făcut înconjurul lumii.

Anul trecut, în noiembrie, cotidianul suedez Dagens Nyheter a publicat mărturiile a 18 femei care au afirmat că au fost hărțuite sexual de Jean-Claude Arnault, căsătorit cu Katarina Fristenson, academician și membru în juriul care decide cine primește premiul Nobel pentru Literatură.

Abuzurile sexuale au avut loc în perioada 1996 – 2017, potrivit Dagens Nyheter. Jurnaliștii suedezi au a scris că mai multe membre, inclusiv soţii şi fiice ale unor membri ai Academiei suedeze, ar fi fost abuzate sexual de personajul aflat în centrul scandalului.

Șapte dintre cei 18 membri ai Academiei Suedeze, inclusiv Fristenson, și-au anunțat demisia. Inclusiv secretarul permanent Sara Danius a anunțat că renunță la funcție, deși statutul actual al forului nu permite demisia membrilor, care sunt aleși pe viață. Însă aceștia pot lăsa fotoliile goale.

Acum, după aceste plecări, regele Carl Gustaf trebuie să modifice regulile și este pregătit să o facă, potrivit Le Monde.

Instituţia s-a adresat biroului de avocatură Hammarskiöld & Co pentru a investiga învinuirile de hărţuire sexuală, potrivit unui comunicat transmis la începutul acestei săptămâni: „Investigaţia a dezvăluit comportament inacceptabil într-o formă nedorită intim care a avut loc într-adevăr, însă vestea nu a fost transmisă în Academie. Academia nu a ştiut nimic în legătură cu ceea ce ar putea fi descris ca abuz sexual”.

„Reputaţia Premiului Nobel pentru Literatură a avut mult de suferit în urma scandalului din jurul Academiei”, mai informa comunicatul.

De la înfiinţarea premiului Nobel pentru literatură, în 1901, Academia suedeză a ales să nu îl acorde de şapte ori: în 1914, 1918, 1935, 1940 şi între anii 1941-1943. În şase din cele şapte dăţi, premiul a fost amânat cu un an, după ce comitetul Nobel a stabilit că nominalizările nu întruneau criteriile menţionate în testamentul lui Alfred Nobel.

FOTO: fill/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.