Nobel pentru fizicienii care au descoperit „adevărata faţă a Universului”

nobel
Saul Perlmutter, Brian P Schmidt şi Adam G Riess au primit astăzi premiul Nobel pentru fizică. La capătul anilor 90, ei au descoperit că expansiunea Universului este una accelerată. Asta în timp ce întreaga comunitate ştiinţifică se aştepta la o expansiune atenuată de timpul trecut de la Big Bang, explozia primordială de acum 14 miliarde de ani.

Dacă viteza de expansiune va continua să crească, universul va sfârşi îngheţat, au arătat cei trei. Cercetătorii, cu vârste cuprinse între 42 şi 52 de ani, au studiat cele mai depărtate supernove de pe harta Universului. Mai exact, ei s-au concentrat pe un tip de supernove care, în ciuda faptului că au dimensiuni asemănătoare cu ale Pământului, au mase relativ egale cu cea a Soarelui.

Aceste supernove (stele explozive) sunt la fel de luminoase ca o galaxie. Tocmai această lumină a fost măsurată de cei trei, iar rezultatul a fost unul uluitor chiar şi pentru ei: lumina era mai slabă decât se aşteptau cercetătorii. După ce rezultatele pe 50 de supernove de acest tip au dat aproximativ acelaşi rezultat, s-a tras concluzia: expansiunea Universului s-a accelerat.

Einstein avea dreptate: spaţiul are energia lui

Întrebarea „De ce?” în încolţit în minţile tuturor. La decernarea premiului, Schmidt şi-a permis şi o explicaţie, citându-l pe celebrul Einstein. „Einstein spunea că spaţiul are o energie a lui. Acesta este cel mai simplu factor care ar putea influenţa viteza de expansiune a Universului”, a afirmat cercetătorul.

Cercetarea celor doi a rescris cărţile de astrofizică şi a deschis un întreg câmp de cercetare: analiza naturii energiei întunecate care este responsabilă de expansiunea accelerată a Universului.

„Acum câteva decenii – spune în The Guardian profesorul Pedro Ferreira, de la Universitatea Oxford – cosmologia era incitantă, dar cam ezoterică. Oamenii puteau inventa lucruri pe care nimeni nu le putea verifica. Acum, datorită unor realizări cum este observarea supernovelor, putem descrie Universul cu acurateţe, putem spune lucruri exacte despre starea sa. Este o ocazia grozavă să lucrezi în acest domeniu”.

Un video în care Brian Schmidt explică descoperirea şi implicaţiile ei aveţi AICI. Filmul este în engleză şi durează 50 de minute.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.