Premiu la Cannes pentru un documentar filmat în Ferentari

FOTO: „Toto si surorile lui”
FOTO: „Toto si surorile lui”

Filmul documentar „Toto si surorile lui / Toto et ses soeurs”, regizat de Alexander Nanau, a primit la Cannes un premiu acordat de Radio France Culture.

Prix France Culture Cinema des Etudiants 2016, acordat de zeci de studenți care studiază pentru a deveni critici de film, este acordat pentru cel mai bun film lansat în cinematografele franceze în ultimul an. „Toto și surorile lui” a fost ales din cinci filme nominalizate.

Documentarul, filmat timp de 14 luni în care cartierul bucureștean Ferentari, prezintă viața unui puști de 10 ani din Ferentari, care trăiește cu cele două surori ale sale cât timp mama lui e în pușcărie pentru trafic de droguri.

„Singura lui supapă este un centru de sprijin unde face școala și descoperă dansul hip-hop. La rândul lor, surorile lui adolescente își caută și ele locul în lume și se maturizează, fiecare în felul ei, înainte de vreme. Filmat într-un vérité necruțător, cu intervenții minime, și montat cu răbdare într-o structură pe cât de onestă pe atât de emoționantă, filmul acordă un acces fără precedent în ghetoul din Ferentari, în penitenciare și în tribunale”, potrivit Observator Cultural.

Regizorul Alexander Nanau este și câștigătorul unui Emmy internațional pentru un alt documentar, „Lumea văzută de Ion B.”.

În competiția de la Cannes au mai fost selectate și alte filme românești. Cristian Mungiu este selectat pentru a treia oara în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes, cu filmul „Bacalaureat”, iar regizorul Cristi Puiu va concura anul acesta pentru prima oară cu „Sieranevada”.

Filmul lui Bogdan Mirica a fost selectat în secțiunea „Un Certain Regard” a festivalului, cu lungmetrajul de debut „Câini/Dogs”. În rolurile principale sunt Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu.

Cea de-a 69-a editie a Festivalului de Film de la Cannes a început pe 11 mai și se va încheia pe 22 mai. Juriul competiției oficiale va fi prezidat de cineastul australian George Miller.

Înființat în 1946, Festivalul de Film de la Cannes este considerat unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din lume, fiind organizat în fiecare an în luna mai, la Palais des Festivals et des Congres.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: