Premiile Ad Astra pentru excelența în cercetare. La ce categorii pot concura cercetătorii români

premiile ad astra cercetare univers
Foto: geralt / pixabay.com

Asociația Ad Astra anunță deschiderea competiției Premiile Ad Astra, ediția a treia (2018), pentru excelență în cercetare.

Asociația Ad Astra acordă un număr maxim de 24 de premii unor cercetători cu rezultate științifice remarcabile. Dintre acestea, se acordă maximum 12 premii cercetătorilor care au afilierea la o instituție din România și maximum 12 premii cercetătorilor care dețin/au deținut cetățenia română și au afilierea la o instituție din străinătate. Cuantumul acestor premii este stabilit de către asociația Ad Astra.

Spre deosebire de distincțiile științifice care se oferă drept recunoaștere a activității pe o perioadă de timp îndelungată, premiile Ad Astra evidențiază numai rezultatele științifice remarcabile obținute de candidați în ultimii 5 ani. Rezultatele științifice trebuie să fie recunoscute pe plan internațional și documentate prin lucrări publicate în reviste sau edituri de prestigiu.

Premiile Ad Astra sunt grupate în două categorii:

A. Premii pentru cercetători în prima fază a carierei, mai puțin de 7 ani de la susținerea doctoratului*.

B. Premii pentru cercetători avansați, mai mult de 7 ani de la susținerea doctoratului*.

* În cazul în care persoana nominalizată a susținut mai multe teze de doctorat, se va lua în considerare primul doctorat. Data de referință este termenul limită de depunere a propunerilor.

Premiile Ad Astra acoperă șase grupe de domenii științifice:

I. Științe Fizice și Chimice (SFC)
II. Științele Vieții (SV)
III. Științele Pământului și Științele Spațiale (SPSS)
IV. Științe Inginerești (SI)
V. Matematică și Informatică (MI)
VI. Științe Sociale și Discipline Umaniste (SSDU).

Pentru fiecare grupă de domenii, în cadrul fiecărei categorii, Ad Astra acordă două premii: unul pentru cercetători care au afilierea la o instituție din România și altul pentru cercetători care dețin/au deținut cetățenia română și au afilierea la o instituție din străinătate.

PROCEDURA DE NOMINALIZARE:

Asociaţia Ad Astra acceptă pentru nominalizarea la premiile Ad Astra propuneri venite din partea unor personalităţi știinţifice. Spre deosebire de edițiile anterioare, începând cu ediția a treia nu sunt acceptate autopropuneri (conform regulamentului adoptat de Asociație în noiembrie 2017).

Nominalizările se fac pe pagina Ad Astra sub forma unui document unic, în format PDF și vor conține următoarele informații:

• Scrisoarea de motivare redactată de promotor în limba engleză, cu descrierea contribuțiilor științifice remarcabile ale persoanei nominalizate, precizând categoria la care se referă nominalizarea (maxim 500 de cuvinte)
• Lista publicațiilor (maxim 10) la care persoana nominalizată a avut o contribuție esentială și care sunt relevante pentru motivarea trimisă.
Promotorii pot pune la dispoziția Ad Astra un document unic complet ce cuprinde toate informațiile menționate mai sus, incluzând datele de contact ale persoanei nominalizate.
Asociația Ad Astra va contacta persoanele nominalizate pentru a obține următoarele informații:
• Curriculum Vitae (maxim 3 pagini format A4)
• Lista cu publicațiile din ultimii 5 ani (cu menționarea celor mai importante publicații, maxim 3)
• Lista cu cele mai importante publicații ale persoanei nominalizate de-a lungul carierei (maxim 10 publicații selectate)

Asociația Ad Astra va cere persoanelor nominalizate să confirme explicit faptul că acceptă nominalizarea.

ALTE INFORMAȚII despre premiile Ad Astra:

• Toate documentele necesare trebuie redactate în limba engleză.
• O persoană poate fi nominalizată pentru o singură categorie de premii.
• Persoanele care au primit un premiu Ad Astra în ultimii 5 ani nu sunt eligibile pentru nominalizare.
• Nominalizarea unui membru Ad Astra este acceptată doar dacă este făcută sub formă de propunere de către un promotor care nu este membru Ad Astra.
• Câștigătorii premiilor Ad Astra sunt deciși de un Comitet de selecţie (juriu), numit de asociația Ad Astra pentru fiecare domeniu știinţific.
• Data limită de nominalizare: 15 martie 2018.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.