Dăncilă e acuzată că a jignit persoanele cu autism: „Cereți-vă public scuze!”

Viorica Dăncilă FOTO: Gov.ro
Viorica Dăncilă FOTO: Gov.ro

10:32. Premierul Viorica Dăncilă își cere scuze public pentru declarația făcută în cadrul unei emisiuni televizate și precizează că prin comparația făcută nu a dorit să aducă jigniri persoanelor cu tulburări din spectrul autismului, se arată într-un comunicat de presă trimis de Guvernul României.

„Îmi declar sprijinul ferm pentru persoanele cu dizabilități, indiferent de natura acestora. Sunt oameni care au nevoie de grija și de susținerea noastră. Avem datoria să dovedim înțelegere și umanitate, să le respectăm drepturile, să le apărăm demnitatea”, a afirmat prim-ministrul Dăncilă, potrivit comunicatului.

Premierul mai spune și că s-a implicat activ în apărarea drepturilor persoanelor cu probleme. „Ca prim-ministru, voi folosi toate pârghiile legale pentru a pune în practică, în cel mai scurt timp, măsuri active destinate rezolvării dificultăților pe care le întâmpină semenii noștri”, a mai transmis Viorica Dăncilă.

09:49. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a fost sesizat cu privire la afirmaţiile făcute de premierul Viorica Dăncilă.


Asociația Părinților Copiilor cu Autism a publicat o scrisoare deschisă după o declarație a premierului Viorica Dăncilă. Șefa Executivului folosit termenul de „autist” referindu-se la cei care își „pârăsc” țara în Parlamentul European.

„Aceşti oameni cred că sunt autişti şi nu văd şi nu aud ceea ce este vizibil pentru toţi cei de bună credinţă”, a declarat Viorica Dăncilă, la Antena 3, referindu-se la europarlamentarii care vor să „îndepărteze România de Europa”.

Asociația consideră că afirmația a fost folosită în sens negativ, într-o dispută politică și „este jignitoare pentru persoanele cu autism și familiile lor, îi stigmatizează și mai mult pe acești oameni.

„Este absolut regretabilă, mai ales că vine din partea unui demnitar de cel mai înalt rang, din partea Primului Ministru al țării. Un demnitar care ar trebui să-i privească și respecte pe toți cetățenii țării în mod egal și nu să îi compare pe unii cu alții.

Iar termenul cel „rău” al comparației este reprezentat, în cazul dvs., de noi, „autiștii”, adică de copiii noștri, soții, părinții, frații noștri, pe care îi priviți ca fiind de condiție inferioară”, se arată în scrisoarea semnată de președintele „Autism România – Asociația Părinților Copiilor cu Autism”, Liuba Iacoblev.

Reprezentanții asociației mai spun că 1 din 100 de români are o tulburare din spectrul autismului. „Așadar, există aproape 200.000 de „autiști” (plus familiile lor), și ei tot cetățeni români, care așteaptă să fie tratați cu respect de către reprezentanții statutului român.

Noi, persoanele cu autism și părinții, ne-am aștepta de la un Prim-Ministru, mai ales dacă este nou în funcție, ca prima dată când rostește public termenul de autism, să fie într-un moment în care anunță, de exemplu, crearea unei strategii naționale sau a unui program național pentru aceste persoane”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Premierului Viorica Dăncilă i se cere să-și exprime scuzele publice în urma acestei declarații.

„AUTISM ROMÂNIA –Asociația Părinților Copiilor cu Autism consideră că folosirea de către dumneavoastră a termenului de autism cu sensul profund negativ, într-o dispută politică, este o jignire adusă persoanelor cu autism din ţara noastră şi din întreaga lume, adică aproximativ 67 de milioane de indivizi, motiv pentru care vă invităm să va cereți public scuze acestor oameni și familiilor lor”, se încheie scrisoarea deschisă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.