Premieră în România. O grădiniță a devenit independentă energetic

grădiniță independentă energetic
Panouri fotovoltaice pe acoperișul Grădiniței nr. 56. Foto: adevarul.ro

O grădiniță din Oradea a devenit independentă energetic, după ce pe acoperișul clădirii a fost montat un sistem fotovoltaic, informează adevarul.ro

Panourile fotovoltaice au fost montate pe o structură metalică pe acoperişul Grădiniţei nr. 56, situată pe strada Liszt Ferenc, sistemul fiind compus din 60 de panouri fotovoltaice, un invertor şi un sistem de control şi comandă.

Cele 60 de panouri fotovoltaice vor produce minimum 15 megawaţi-oră pe an.

Valoarea investiţiei este de 96.100 lei + TVA, iar firma executantă a fost SC Amper Proiect SRL. Potrivit viceprimarului Huszar Istvan, sistemul poate să producă 15 megawaţi – oră pe an, cu cel puţin 3 megawaţi – oră pe an peste necesarul grădiniţei.

„După finalizarea investiţiei, nu ne rămâne decât să vindem curent electric. Avem capacitate de producţie mai mare decât consumul, astfel că vom avea şi venituri”, a declarat viceprimarul pentru adevarul.ro.

Conducerea Administraţiei Imobiliare Oradea susţine că investiţia se va amortiza în aproximativ 7 ani.

Municipalitatea estimează că în următorii 25 de ani folosirea panourilor fotovoltaice la Grădiniţa nr. 56 va aduce un câştig de 183.000 lei la bugetul local, bani proveniţi din economia făcută la facturile de curent şi din veniturile obţinute din vânzarea de certificate verzi.

Reprezentantul firmei Amper Proiect a menţionat că sistemul va fi pus în funcţiune astăzi.

grădiniță independentă energetic
Panouri fotovoltaice pe acoperișul Grădiniței nr. 56. Foto: adevarul.ro

Școli independente energetic în România

În judeţul Sălaj funcţionează deja primele şcoli independente energetic, potrivit romania-actualitati.ro. Nouă dintre acestea au fost dotate cu sisteme de încălzire şi de iluminat care funcționează cu ajutorul apei calde din pământ şi a energiei solare.

Toate aceste şcoli au fost dotate şi cu lift pentru elevi cu dizabilităţi, lift care e pus în funcţiune tot cu ajutorul energiei solare. Programul care vizează reducerea cheltuielilor cu până la 40-50% a debutat în 2013 în localitatea Horoatu Crasnei.

Anul trecut, reprezentanții școlii private „Jules Verne” din Brașov au anunțat că începând cu anul 2016 și această instituție va deveni independentă energetic și va fi dotată cu un parc fotovoltaic propriu care îi va furniza toată energia electrică de care are nevoie.

“Printr-o investiție de 14 milioane de euro, campusul școlii noastre va ajunge să cuprindă două clădiri independente din punct de vedere energetic, clădiri ce vor găzdui întregul ciclu de învățământ, de la clasa întâi și până la ultima clasă de liceu”, a declarat la acea dată Nandor Santa, președintele fundației „Jules Verne”.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Locuri de muncă în Marea Britanie. Se caută personal pentru îngrijiea bătrânilor
Locuri de muncă în Germania. Se caută zugravi, electricieni, tâmplari sau instalatori
Ce salarii sunt la Mega Image, Lidl, Profi și Penny