Premieră medicală. Mamă cu doar 1 an mai în vârstă decât fiica ei

mamă embrion criogenat
Foto: Captură Twitter

Tina Gibson, o femeie în vârstă de 25 de ani din Statele Unite, a născut un copil dintr-un embrion ce i-a fost implantat printr-o procedură in vitro. Embrionul fusese criogenat cu 24 de ani în urmă și era cu doar un an „mai tânăr” decât Gibson, relatează publicația „Time”.

Tina și Benjamin Gibson nu și-au dorit să doboare vreun record medical. Dar experții cred că Emma, fiica lor, a venit pe lume dintr-un embrion care a stat înghețat cea mai lungă perioadă de timp din istorie înainte de a fi implantat cu succes.

Cazul este și mai uimitor deoarece Tina Gibson avea doar 25 de ani în momentul în care a devenit însărcinată, deci doar cu un an mai în vârstă decât embrionul folosit în procedură.

„Realizați că am doar 25 de ani? Eu și acest embrion am fi putut fi cele mai bune prietene”, a povestit Tina Gibson pentru CNN.

Cei doi tineri din Tennessee s-au căsătorit în urmă cu 7 ani și au crezut că nu vor avea niciodată copii deoarece Benjamin suferă de fibroză chistică, afecțiune care duce adesea la infertilitate.

La un moment dat, tatăl Tinei a sugerat ca cei doi să „adopte” un embrion. Unele cupluri din lume donează astfel de embrioni tocmai pentru ca și alți oameni să aibă șansa de a avea un copil. Tinerii au fost încântați de idee, iar Tinei i-a fost implantat un embrion printr-o procedură de fertilizare in vitro.

Până acum, în SUA au avut loc 7.000 de nașteri prin această procedură.

„Eu doar îmi doream un copil. Nu mă interesează dacă este un record mondial sau nu”, a mai spus Tina Gibson.

Anterior, recordul era deținut de o mamă care adusese pe lume un copil provenit dintr-un embrion ce fusese înghețat timp de 20 de ani.

Medicii s-au arătat încântați de faptul că tehnici de criogenare folosite în urmă cu un sfert de secol s-au dovedit a fi suficient de performante pentru a permite implantarea cu succes a unui embrion în vârstă de 24 de ani.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.