Premieră în justiție: Biserică dată în judecată de enoriași

FOTO: GreatNews.ro
FOTO: GreatNews.ro

Mai mulți enoriași ai bisericii Sfântul Andrei din Focșani au dat în judecată Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei pentru că au fost excomunicați. Potrivit Digi 24, oamenii spun că li s-au adus grave prejudicii în momentul în care li s-a interzis să mai intre în biserică sau să fie împărtășiți.

La primul terment de judecată, reprezentanții Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei au declarat în fața instanței că procesul nu-și mai are rostul, pentru că enoriașii „au fost iertați”.

„Este pentru prima oară când se pune în discuţie problema sancţiunilor aplicate unor enoriaşi în urma unor proceduri de judecată internă specifice bisericii ortodoxe române”, a spus avocatul excomunicaților, Toni Neacşu, pentru Digi24.

Decizia de a-i exclude din Biserică pe enoriașii din Focșani a fost luată în luna mai de Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, pe motiv că au făcut „o serie de declarații, verbal și în scris, prin care au dovedit faptul că sunt o reală amenințare pentru unitatea Bisericii”.

De asemenea, reprezentanții Arhiepiscopiei au mai spus că mai mulți enoriași au fost „opriți de la Sfânta Împărtășanie până în momentul în care vor face pocăință în fața comunității pentru manifestările lor repetatea de contestarea deciziilor luate de Centrul Eparhial, cu privire la Parohia Sf. Ap. Andrei”.

Disensiunile au început după ce enoriașii au protestat față de decizia Arhiepiscopiei de a-l înlocui pe preotul care a slujit la biserica Sf. Andrei până anul trecut.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.