Premieră în justiție. Unui hoț de buzunare i s-a interzis să se urce în mijloacele de transport în comun

ratb autobuz
Foto: ratb.ro

Ion Gâscă, un hoț de buzunare în vârstă de 43 de ani din București, nu mai are voie să se urce în niciun mijloc de transport în comun timp de 3 ani, relatează Digi24.

Decizia a fost luată de instanță și este definitivă. Bărbatul va petrece 3 ani şi şase luni după gratii pentru cele trei furturi dovedite, iar după eliberare nu are voie să se urce în niciun mijloc de transport al RATB timp de 3 ani.

La începutul acestui an, hoțul de buzunare a fost prins în flagrant delict 3 zile la rând, în timp ce încerca să fure portofele și telefoane mobile.

În urmă cu 3 ani, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a făcut publică o listă a mijloacelor de transport preferate de hoții de buzunare.

Zonele în care s-au înregistrat cele mai multe furturi din buzunare în mijloacele de transport în comun sunt: zona centrală a Bucureștiului, Rahova-Ferentari, Mihai Bravu, Șoseaua Iancului, Vatra Luminoasă, Șoseaua Virtuții și Bulevardul Iuliu Maniu.

În ceea ce privește mijloacele de transport în comun, cele mai multe furturi au avut loc în:

– autobuzele 139, 104, 634, 117, 282, 182, 381, 335;
– troleibuzele 86, 79, 66;
– tramvaiele 32, 1, 25, 41.

Nu doar Bucureștiul se confruntă cu problema hoților de buzunare, ci și alte mari orașe din țară. În Timișoara, de exemplu, s-a ajuns la un conflict major între mai mulți hoți de buzunare și călătorii dintr-un autobuz. Anul trecut, mai multe persoane bănuite că furau în autobuz au fost date jos din mijlocul de transport în comun, puse la pământ, și lovite cu picioarele de călători.

Potrivit autorităților, hoții de buzunare preferă autobuzele aglomerate și se folosesc de bunuri personale precum gențile, rucsacurile sau ziarele pentru a-și masca gesturile. Poliția îi sfătuiește pe călători să nu poarte bijuterii și alte lucruri de valoare la vedere și să nu țină portofelul cu bani în buzunarul de la spate la pantalonilor sau în buzunarele exterioare ale rucsacurilor.