Povești de groază din centrele de plasament, povestite de copiii unui fost ministru

Unul dintre centrele vizitate de senatorul Vlad Alexandrescu a fost ”Pinocchio”, din sectorul 1 al Capitalei

Un senator USR, fost ministru al Culturii în Guvernul condus de Dacian Cioloș, a fost copleșit de mărturiile copiilor și adolescenților din două centre de plasament, unul din București, celălalt din județul Ilfov.

Vlad Alexandrescu a vizitat recent două centre de plasament, pentru a afla mai multe despre condițiile și educația primite de copiii instituționalizați. Senatorul a ales centrul Pinocchio, din sectorul 1, și centrul de plasament din comuna Periș, județul Ilfov.

După ce a discutat cu angajați, educatori, reprezentanți ai Direcției de Protecție a Copilului, oficialul a avut ocazia să discute singur cu copiii. Mărturisirile minorilor au fost întrerupte de bodyguarzi, care l-au dat afară pe senator. Întregul episod este relatat de fostul ministru, pe Facebook:

”Am făcut astăzi 2 vizite în centrele de plasament din București și Ilfov. Am vorbit cu angajații, cu educatorii, cu reprezentanți ai Direcției de protecție a copilului, dar am reușit mai ales să vorbesc singur cu copiii. Până ce am fost escortat afară de bodyguarzi.

Nu știu cum aș putea descrie ce am văzut și auzit acolo, mai bine vă redau câteva fragmente din ce mi-au povestit copiii.

„Ofeream sex mai multor persoane pentru bronz”, îmi spune un tânăr de 17 ani. Alt copil îmi spune: „urma să ajung în străinătate într-o rețea de prostituție”. Unii îmi povestesc despre cum se fura mâncarea din centru cu tomberonul, în timp ce altul îmi spune ca simte nevoia să fugă de managerul de caz. Psihologul își face apariția o dată la 2 luni. Despre psihoterapie în cazuri vădite de suferință psihică, nici nu poate fi vorba.

Nici cei care au locuit cu asistenți maternali nu se află neapărat într-o situație mai bună. Dacă nu au trecut prin diverse abuzuri, unii dintre ei au fost abandonați până și de acești asistenți maternali. Cel mai tare m-a cutremurat povestea unei fete căreia i-a fost tăiată mâna cu cuțitul de către asistenta ei maternală, ceea ce a dus la amputarea brațului de deasupra cotului.

Întrebându-i ce vor face după ce vor pleca de acolo, nu par să mai aibă multe speranțe. Răspunsurile variază de la „eu ajung pe stradă” la „eu sunt sigur că o sa mor. Toți murim la un moment dat.” „Niciunul dintre cei care a ieșit de aici nu e bine acum”, îmi spune un tânăr care împlinește în curând 18 ani.

Și de parca toate aceste monstruozități nu ar fi destul, poți avea impresia, pe bună dreptate, că sistemul îi ține cumva la pământ. 70% dintre toți copiii pe care i-am văzut sunt încadrați la o școală specială, desi mulți mi s-a părut că nu au ce căuta acolo. Ca să aveți o idee, în clasa a 8-a se învață abia tabla înmulțirii! Cum s-ar putea integra un orfan în societate, cum poate el părăsi la 18 ani protecția socială în condițiile în care sistemul îl ține în tot acest timp într-o stare de subeducare?

Astăzi, am fost la „Pinocchio” din Sectorul 1 și la centrul de plasament din Periș, jud. Ilfov. Voi continua vizitele până voi înțelege practicile sistemului, pentru că par a fi multiple”, arată senatorul, pe pagina sa de Facebook.

Vlad Alexandrescu (52 de ani) a fost ambasador al României în Luxemburg, iar apoi ministru al Culturii în Guvernul Cioloș (noiembrie 2015- mai 2016). În 2016, a obținut un mandat de senator de bucurești din partea USR.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.