Povestea unui turn industrial care va deveni obiectiv turistic și emblemă

FOTO: Vocea Transilvaniei
FOTO: Vocea Transilvaniei

Un uriaş turn industrial, de 351 de metri, care aparține fostului combinat Cuprom, va fi transformat de autoritățile din Baia Mare în obiectiv turistic și ar putea deveni un atu în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană.

Este considerat cel mai înalt furnal din România și a treia construcție industrială ca mărime din Europa. Potrivit Digi24, turnul din Baia Mare este cu 27 de metri mai înalt decât Turnul Eiffel, are o deschidere la bază de 20 de metri și un diametru în vârf de nouă metri.

Este construit din beton și este rezistent la noxe, în interior fiind căptușit cu o cărămidă specială.

A fost scos din circuitul industrial pentru filtrele sale se defectau mereu. „Putem să facem o zonă de vizitare chiar la platforma cea mai înaltă a turnului, pentru o perspectivă pe care o putem avea asupra întregii zone, dar în baza turnului, pe lângă evenimente culturale, spectacole, alte tipuri de evenimente, putem să avem expoziţii de artă”, spune Cătălin Cherecheş, primarul municipiul Baia Mare.

De altfel, reabilitarea turnului a fost și o recomandarea a Juriului de Selecție și Monitorizare pentru Capitalele Europene ale Culturii.

Reabilitarea întregii platforme ar putea fi făcută din fonduri europene, iar inaugurarea ar urma să fie făcută în 2021, an în care Baia Mare speră să devină Capitală Culturală Europeană. În competiție mai sunt Timișoara, Cluj și București, iar câștigătorul va fi anunțat în luna septembrie.

Cosul de dispersie Baia Mare (3).JPG
Cosul de dispersie Baia Mare (3)” de Țetcu Mircea RareșOperă proprie. Sub licență CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Nebănuitele calități ale unui animal superb. 10 curiozități uimitoare despre cai
Geniu al școlii românești, admis la cea mai bună universitate din Europa
4 semne noi de circulație puțin cunoscute de șoferii din România
Locuri de muncă în Anglia. Se caută muncitori, ospătari, șoferi și personal pentru McDonald’s
O minune din România aflată la 100 de metri adâncime, promovată de CNN
TEST. Recunoașteți orașele românești din aceste imagini!

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.