Povestea scărilor din România votate cele mai frumoase din lume

strada xenofon
Strada Xenofon. Foto: Captură Stirile ProTV

Strada în trepte Xenofon din București, care în luna martie a fost votată a doua cea mai frumoasă scară din lume de cititorii publicației boredpanda.com, a fost repictată de artiști în această perioadă, informează stirileprotv.ro.

Prima poziție în topul realizat de boredpanda.com a fost ocupată tot de niște scări din România, mai precis de scările Rákóczi din Târgu Mureş. De altfel, România are 4 scări în acest clasament al celor mai frumoase trepte din lume: alături de scările Rákóczi și de strada Xenofon, care au ocupat primele două poziții, în top mai apar scările Furnica din Târgu Mureș, pe locul 4, și Art Stairs, tot din Târgu Mureș.

Deoarece pictura de pe Strada Xenofon din București, vizitată de zeci de turiști, s-a degradat, inițiatorii proiectului au refăcut-o. Anul trecut, la solicitarea unei agenții, artista Eva Radu a pictat-o pentru prima dată.

Tot ea i-a dat și noua față: în locul celor 8 clădiri reprezentative ale Bucureștiului a apărut o cascadă înconjurată de verdeață.

„Cascada înseamnă libertate, prospețime, înseamnă a fi deschis către nou. Un domn mi-a mărturisit că de când am pictat această stradă-cascadă pare mai răcoritor locul”, a povestit Eva pentru stirileprotv.ro.

Strada Xenofon, situată în apropierea Parcului Carol din București, duce în cel mai înalt punct din București, vârful Dealului Filaret. În total, sunt peste 70 de trepte de urcat.

strada xenofon
Vechile desene de pe Strada Xenofon. Foto: simplybucharest.ro

Scara cu motive populare ardelenești

Alături de Strada Xenofon din București, scările Rákóczi au depășit în clasamentul boredpanda.com alte trepte din lume, din țări precum Grecia, Turcia, Italia sau Spania.

Scările Rákóczi fac legătura între Strada Revoluţiei şi parcul Cetăţii Medievale. Scara Rákóczi este alcătuită din 70 de trepte şi a fost amenajată în anul 1902 de către meşterul constructor Sóos Pál, cunoscut pentru ridicarea unui număr foarte mare de clădiri în Târgu Mureş, la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, potrivit adevarul.ro.

scarile rakoczi
Scările Rákóczi din Târgu Mureş. Foto: Dragoș Gurăroșie / Digital Transilvania / boredpanda.com

Scările au fost pictate de cei de la Digital Transilvania şi Asociaţia Green Art Tour în primăvara anului 2014. Ei au avut ideea pictării scărilor Rákóczi cu un model digital din pixeli cu motive populare ardeleneşti. Proiectul picturii de tip street-art a fost realizat în parteneriat cu Liceul Vocaţional de Artă din Târgu Mureş.

În clasamentul realizat de site-ul boredpanda.com, scările Rákóczi au obținut 592 de puncte, iar Strada Xenofon 190 de puncte.

AICI puteți vedea întregul top al celor mai frumoase scări din lume.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reduceri eMAG la electrocasnice mari. TOP oferte la frigidere, mașini de spălat, aragaze
Reduceri eMAG la tablete. Cele mai bune oferte de azi
Cele mai bune oferte la laptopuri cu preț mediu de la eMAG

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.