Povestea săteanului care a inventat un sistem online pentru ajutarea copiilor bolnavi

Vlad Plăcintă, eroul de la Boscoteni (Foto: Cosmin Zamfirache / Adevărul)
Vlad Plăcintă, eroul de la Boscoteni (Foto: Cosmin Zamfirache / Adevărul)

Vlad Plăcintă are 29 de ani și locuiește în satul Boscoteni, în apropiere de Botoșani. Este agricultor full-time și salvator de vieți part-time.

Alături de mama și de fratele său, Vlad Plăcintă și mai mulți locuitori din Boscoteni au fondat asociația umanitară ”Salvează o inimă”, care oferă singura platformă pentru strângerea donațiilor online în timp real din România, scrie Adevărul.

„Eu sunt pasionat de calculatoare şi am făcut un blog acum şase ani, care se numea «Botoşăneanul ortodox», unde am postat apeluri umanitare. Pe lângă faptul că prezentam articole religioase, am zis să caut ajutor şi pentru nevoiaşi, în special pentru copii“, spus Vlad Plăcintă.

Momentul decisiv pentru Vlad Plăcintă a avut loc în 2012, când a mers în pelerinaj la mănăstirea Zosin, unde a descoperit o familie care nu putea să își ajute copilul de 1 an și 4 luni, bolnav de tetrapareză spastică.

”Lăsau pliante cu numărul lor de telefon şi i-am sunat. Le-am spus că vreau să fac ceva mai mult pentru ei. Am pus mâna pe telefon şi am început să sun pe la cunoscuţi, pe la ziare, pe la oricine cunoşteam. Stăteam şi noaptea şi căutam. Intram pe bloguri şi lăsam comentarii în numele mamei“, a explicat Vlad pentru Adevărul.

Agricultorul moldovean a pus pe picioare un blog, numit sugestiv ”Să fim oameni”, în care promova toate cazurile umanitare pe care le întâlnea, în special cele legate de copii cu probleme.

A optat apoi pentru un sistem de donații online.

”Nu-mi place sistemul acesta din uşă-n uşă. Totodată, doream ca în online totul să fie transparent, donatorul să vadă ce se întâmplă cu banii lui. Aveam nevoie de specialişti să facă voluntariat la asociaţie. Bineînţeles, am petrecut ore, zile, săptămâni căutând pe internet“, și-a amintit Vlad Plăcintă.

În ajutorul său a sărit Marius Bucur, un inginer IT din Elveția care lucrează pentru Google. El a construit o platformă unică în România.

”Este singura platformă de donaţii «în timp real» din România, oferind o transparenţă maximă donatorilor. Fiecare donaţie va incrementa în timp real suma strânsă pentru campania respectivă. De asemenea, este singura platformă care suportă toate metodele de plată principale: card, SMS, Paypal, donaţie prin firmă online“, a completat Marius.

Vlad Plăcintă a ajutat până acum zeci de copii. Asociația ”Salvează o inimă” are deja 18 membri, specialiști din București, Timișoara sau Iași, iar de curând a încheiat un parteneriat cu o clinică din București și cu un spital privat din Turcia.

În doi ani de activitate, săteanul din Botoșani a reușit să strângă aproape un sfert de milion de euro pentru copii bolnavi. Puteți dona și voi AICI.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: