Povestea româncei care inventează roboții viitorului la MIT

Daniela Rus. Foto: Josh Matthews
Daniela Rus. Foto: Josh Matthews

Românca Daniela Rus este unul dintre directorii Laboratorului de Informatică și Inteligență Artificială din cadrul MIT.

Misiunea ei este să creeze mașini care să facă viața oamenilor mai ușoară.

”Cel mai mare vis al meu este să trăim într-o lume cu mașini universale, cu roboți universali integrați în activitățile de zi cu zi, care să ne ajute cu treburile cotidiene”, a declarat Daniela Rus pentru Technology Review, citată de Digi24.

Daniela Rus și colegii de la Massachussetts Institute of Technology au inventat roboți de mici dimensiuni care pot ajuta la vindecarea unor răni interne, dar și drone care pot însoți mașinile cu pilot automat pentru a detecta problemele din trafic, cât și mâini-robot sau sisteme de navigare pentru nevăzători.

”Este nevoie de un creier care să controleze corpul, dar corpul trebuie să fie capabil să efectueze ordinele pe care i le dai. Așa că trebuie să te gândești la capabilitățile corpului și să folosești știința și matematica pentru a-i da acelui corp sistemul de control de care are nevoie”, a explicat omul de știință cu origini românești.

Cercetătoarea română a câștigat o bursă MacArthur în 2002 și este una dintre figurile de seamă din lumea roboticii. A câștigat premiul National Science Foundation Career și figurează pe lista unor asociații importante: Association for the Advancement of Artificial Intelligence, IEEE, AAAS, și Fundația Alfred P. Sloan.

”Frumusețea tehnică a matematicii în munca Danielei este un lucru, dar există frumusețe și în roboții pe care îi construiește. Să reușești să le îmbini pe ambele este un lucru extrem de rar. Să reușești să ai succes în atât de multe domenii ca ea este extrem de rar”, spune Radhika Nagpal, care predă la Harvard University.

Daniela Rus a fost prima femeie director al Centrului de Robotică al Laboratorului de Informatică și Inteligență Artificială (CSAIL) din cadrul MIT, în 2005, iar trei ani mai târziu a fost numită director asociat al CSAIL.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.