Povestea româncei care a fost desemnată „cea mai bună asistentă” din Anglia

Lia Smochină, o fostă angajată a Spitalului Județean Bacău și la Căminul de Bătrâni, în prezent director adjunct la un cămin de bătrâni din Londra, a fost desemnată „asistenta anului” în Sistemul Național de Sănătate din Anglia.

Potrivit jurnaliștilor de la Deșteptarea Bacău, Lia Smochină a absolvit Liceul Sanitar din Bacău chiar în anul Revoluției și s-a angajat imediat la Spitalul Județean din Bacău.

În 2007 s-a decis să plece în Anglia, să lucreze ca asistent. „În fiecare zi primeam detaliile spitalului și secția unde urma să lucrez a doua zi. A fost destul de greu, fiecare zi era diferită: altă locație, alți pacienți, alți colegi. Am lucrat în mai mult de 15 spitale. Dar a meritat.

În acest fel m-am familiarizat cu sistemul și am devenit conștientă că am competențele necesare pentru un asistent medical”, a povestit Lia Smochină pentru desteptarea.ro.

Anul trecut a fost nominalizată la secțiunea „Nurse of the year”, o întrecere în care au fost nominalizări din 113 cămine de bătrâni. „Am primit un telefon într-o zi de la directorul regional care m-a felicitat că sunt printre cele trei finaliste nominalizate pentru acest premiu.

Surpriza mea a fost totală pentru că nu știa că sunt nominalizată. Am susținut un interviu în fața unor membri ce făceau. (…) Când mi-am auzit numele am fost copleșită, chiar nu am crezut că voi câștiga. A fost o experiență unică atunci când am urcat pe podium în lumina reflectoarelor și mi-a fost înmânat premiul”, a mai povestit asistenta anului în Anglia, Lia Smochină.