Povestea profesoarei de pian din Belgia care face ciocolată într-un sat din România

Marie Carels a angjat femei din satul Buzești la fabrica de ciocolată (modulecalderon2013.wordpress.com)
Marie Carels a angjat femei din satul Buzești la fabrica de ciocolată (modulecalderon2013.wordpress.com)

Belgianca Marie Carels s-a inspirat din aventurile lui Harap Alb când a decis să se mute într-un sat din România și să deschidă o fabrică de ciocolată.

Cariera sa în ciocolaterie a început târziu, după ce a împlinit 50 de ani. S-a înscris la o academie specializată în ciocolată la Burxelles, a învățat timp de doi ani, iar apoi a lucrat timp de un an într-o celebră fabrică de ciocolată.

Marie Carels a renunțat la cursurile de pian pe care le oferea și a făcut tot ce i-a stat în putință să se mute în România, scrie Romania Insider.

Visul ei de a trăi în țara noastră a fost inspirat de un dar primit de la un român, Radu Bălescu, profesor de fizică a particulelor la Université libre de Bruxelles (ULB). Cadoul a fost o carte de povești a lui Ion Creangă, printre care și Harap Alb.

”Călătoriile și întâlnirile sunt antidotul pentru război”, spune Marie. ”Odată ce ajungi să cunoști alte țări, alte culturi, începi să îi înțelegi pe ceilalți și să fi mai tolerant. Nu omori ceea ce iubești”, crede belgianca.

Marie Carels a deschis o școală de pian în Belgia când avea 30 de ani. Câțiva ani mai târziu, a început să organizeze schimburi culturale pentru elevii ei, pe care i-a adus în România, în timp ce mici pianiști din țara noastră mergeau în Belgia.

A scris o partitură pentru povestea lui Harap Alb, care a fost pusă în scenă în mai multe orașe din România și Belgia.

Marie s-a îndrăgostit de natura sălbatică a României. În satul Buzești, undeva la poalele Munților Parâng, a deschis o fabrică de ciocolată. A construit-o în 2012, peste drum de casa de lemn pe care tot ea și soțul ei au ridicat-o la Buzești.

A angajat patru femei din sat, pe care le-a instruit în producerea ciocolatei. De utilaje se ocupă un bărbat din sat. Marie și-a deschis un magazin în Târgu Jiu – Chocolaterie Carels.

”Nu ne-am mutat pe o insulă în România. Suntem parte a satului. Casa și fabrica sunt cuibul nostru”, a mai spus Marie, care spune că mănâncă cel puțin două praline de ciocolată în fiecare zi: ”Dacă nu le mănânc, înnebunesc!”

giphy (2)