Povestea Principesei Margareta, moștenitoarea coroanei Casei Regale

Principesa Margareta FOTO: Arhivă personală
Principesa Margareta FOTO: Arhivă personală

Reprezentanții Casei Regale au anunțat, ieri, că Regele Mihai este grav bolnav, se recuperează după o intervenție chirurgicală și va urma un tratament. Din această cauză, a decis să se retragă de la tron, în favoarea Principesei Margareta a României.

„Majestatea Sa urmează un tratament complex şi solicitant, care îl împiedică să apară în public, având nevoie de o perioadă de refacere. Familia Regală a făcut apel la discreție, deoarece în perioada următoare Regele va începe un tratament complex și de durată”, a transmis avocatul Casei Regale, Andrew Popper.

Printr-o scrisoare deschisă, Regele Mihai a anunțat-o custode pe Principesa Margarea. „Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înţelepciunea şi forţa de a mă reprezenta şi de a duce la îndeplinire toate acţiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-şi continue menirea şi să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei”, a transmis Regele Mihai.

Principesa Margareta a României, fostă Principesă de Hohenzollern-Sigmaringen, s-a născut pe 26 martie 1949, în Elveția. Este prima fiică a regelui Mihai. A fost botezată în credința ortodoxă de către Prințul Filip, Duce de Edinburg, rudă a familiei regale elene, principe consort al reginei Elisabeta a II-a.

Este de asemenea verișoară de gradul al doilea cu regele Felipe al VI-lea al Spaniei, fostul rege Simeon al II-lea al Bulgariei, marele duce Henri de Luxemburg, arhiducele Karl al Austriei, ducele Carlos de Parma, principele moștenitor Alexandru al Serbiei și Iugoslaviei și principele moștenitor Pavlos al Greciei.

principesa-margareta-mesaj-rosia-montana

Prințul Charles, partener de joacă în copilărie. Cum l-a cunoscut pe Duda

În copilărie obișnuia să-și petreacă vacanțele avându-i ca parteneri de joacă pe Prințul Charles al Marii Britanii și pe sora acestuia, Prințesa Anne a Marii Britanii.

Principesa Margareta a învățat la școli din Italia, Elveția și Marea Britanie. A urmat cursurile Universității din Edinburgh, iar în 1974 a obținut o diplomă în sociologie, științe politice și drept public internațional. A lucrat apoi în câteva universități britanice și s-a specializat și în sociologie medicală și politici de sănătate publică.

Imediat după Revoluția din 1989, Principesa Margareta și sora sa, Principesa Sofia, au trimis în România medicamente, alimente, haine și alte ajutoare de urgență pentru cei răniți. Pe 18 ianuarie 1990, alături de sora ei, Principesa Margareta ajunge pentru prima dată în București, după mai bine de 40 de ani de exil. În cele opt zile cât au stat au vizitat spitale, orgelinate, case de bătrâni, sate cu probleme și monumente în ruină.

„Am descoperit ce s-a făcut în timpul comunismului, copii abandonați, persoane în varsta abandonate, sate distruse. Când am venit prima oară, m-am simțit, pentru prima oară în viața mea, o persoană întreagă”, mărturisea Principesa Margareta într-un interviu pentru Digi24.

Pe soțul ei, Radu Duda, l-a întâlnit în 1994, în timp ce vizita un orfelinat din România. Acesta coordona la acea vreme un program de terapie prin artă. S-a căsătorit cu el în 1996, pe 21 septembrie.

După tragedia din Colectiv: „Viața e o valoare”

În 1990, pe 9 august, la Versoix, împreună cu regele Mihai, principesa Margareta a pus bazele Fundației Principesa Margareta a României. Un an mai târziu, a făcut un sediu și la București. „Noi prin tot ce facem, eu cu Fundația Principesa Margareta, prin evenimentele care le facem aici să le dăm mândrie românilor, ce fac cu Crucea Roșie, încercăm să dăm un exemplu personal de altruism”, a mai spus Principesa Margareta.

Fundația dezvoltă și susține programe care: îmbunătățesc condițiile de viață ale copiilor, tinerilor, familiilor și vârstnicilor aflați în dificultate; stimuleaza solidaritatea între generații și creează o punte de comunicare între copii, tineri și vârstnici; contribuie la creșterea capacității instituționale a organizațiilor și instituțiilor care lucrează cu copii și vârstnici; cultivă creativitatea și talentul local.

După tragedia din clubul Colectiv, într-o ceremonie specială organizată la Palatul Elisabeta, 200 de medici, asistente, pompieri şi piloţi care au venit în ajutorul victimelor din incendiul Colectiv au fost decoraţi de Principesa Margareta cu Crucea Casei Regale a României. „Îmi pare atât de rău. Viaţa e o valoare si trebuie să ne respectăm unii pe alţii”, a spus Principesa Margareta, referindu-se la victimele tragicului eveniment.

Din 2001, Principesa Margareta și-a stabilit reședința la Palatul Elisabeta, iar în ultimii ani a fost cea care a transmis mesajele regelui Mihai și organizat dineurile Casei Regale. „Tatăl meu m-a învățat în calitate de succesor să trăiesc la înălțimea valorilor și credințelor sale”, a mai spus Principesa Margareta a României.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandarea editorilor GreatNews:
Cele mai dificile decizii ale Regelui Mihai