Povestea filosofului în vârstă de 100 de ani care protestează în fața Guvernului

Mihai Șora, la protestele din Piața Victoriei (Foto: Facebook)
Mihai Șora, la protestele din Piața Victoriei (Foto: Facebook)

Filosoful Mihai Șora, în vârstă de 100 de ani, a participat miercuri seară la protestele din Piața Victoriei.

Mihai Șora a comentat prezența sa și pe Facebook, glumind: „Bietul domn Soros: încă nu a aflat că sunt tatăl lui”.

Filosoful a mai scris pe rețeaua de socializare un text în care semnala similaritudinile dintre acțiunile actualilor guvernanți și măsurile luate de bolșevici în România, după cel de-Al Doilea Război Mondial.

„Nu în 1990 ne întoarcem, ci în 1947. Ceea ce au făcut guvernanţii în această noapte pot face oricând, în orice moment, cu orice lege, nu doar în Justiţie. Dacă acum pui lacăt pe independenţa Justiţiei, mâine poţi interzice circulaţia persoanelor, poţi suprima internetul, presa liberă; poţi închide graniţele, poţi trimite oamenii în lagăre, la munca silnică ori îi poţi, pur şi simplu, extermina. Iar toate acestea în numele votului democratic care te-a adus la Putere, în numele „democraţiei“, al poporului… În numele „democraţiei populare“. Mecanismul de atac la statul de drept este predictibil şi îşi dovedeşte, iată, ciclicitatea implacabilă. A fost noaptea minţii guvernanţilor. Este prea mult şi prea periculos pentru a-i lăsa să-şi facă în continuare de cap!“

Mihai Șora, membru de onoare al Academiei Române, s-a născut în 7 noiembrie 1916, la Ianova, în județul Timiș.

Și-a petrecut prima parte a vieții în Franța, însă a revenit în țară în 1948. A fost redactor șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă, între 1954 și 1969, fiind fondatorul seriei Biblioteca Pentru Toți.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.