Povestea familiei care a salvat 3.000 de vieți

Maltezii Christopher Catrambone, soția sa, Regina, și fiica Maria Luisa, au cheltuit milioane de euro pentru a salva migranții care încearcă să ajungă în Europa în bărci improvizate.

”Am salvat în jur de trei mii de bărbați, femei și copii care ar fi pierit pe mare”, a spus Christopher, care a înființat o organizație pentru ajutarea migranților.

”Am fost șocat de numărul mare de oameni care se înghesuie în fiecare barcă. Unii dintre ei erau împinși pe puntea inferioară, unde riscau să moară înecați sau sufocați. Nu puteți înțelege cât de groaznice sunt aceste călătorii până nu le vezi de aproape”, a adăugat bărbatul pentru BBC.

”Țin minte un bătrân palestinian care și-a vândut tot ce avea pe lume pentru 15.000 de dolari și a plătit drumul. Este greu să înțelegi disperarea care îi împinge pe oameni să facă drumul acesta foarte periculos. Mulți dintre ei sunt oameni educați: profesori, ingineri, avocați”, a completat Christopher Catrambone.

Organizația sa a reușit să transfere mulți migranți către vasele Marinei italiene sau către unele cargouri, în timp ce alții au fost adăpostiți pe nava Phoenix, care aparține fundației sale.

Sute de oameni se înghesuiesc în bărci minuscule în încercarea de a trece Mediterana (MOAS / Darrin Zammit Lupi)
Sute de oameni se înghesuiesc în bărci minuscule în încercarea de a trece Mediterana (MOAS / Darrin Zammit Lupi)

Numărul migranților care încearcă să treacă Marea Mediterană a atins cifre record în acest an, ajungând la 165.000 până în octombrie. Cel puțin 2.200 de oameni și-au pierdut viața încercând să ajungă în Europa între lunile iulie și septembrie.

Familia din Malta a cheltuit două milioane de euro pentru a finanța misiunile de salvare. Acum, ei încearcă să atragă fonduri pentru a repeta acțiunea și anul viitor.