Povestea epavei de la Costinești. Cum arată înăuntru acum

FOTO: Capturi Youtube/Bocanila Boca
FOTO: Capturi Youtube/Bocanila Boca

Cei care s-au apropiat de epava Evangelia spun că, în curând, se va rupe și se va prăbuși în mare. Se văd fisuri foarte mari. Nava a făcut parte din flota miliardarului grec Aristotel Onassis.

Nava a naufragiat în apropiere de Costinești la jumătatea lunii octombrie, în 1968. Un echipaj de salvare format din marinari români a plecat din portul Constanța pentru a remorca și trage nava înapoi în larg.

A doua zi după salvare, marinarii români s-au întors să vadă dacă nava a plecat, însă au fost surprinși să constate că era afundată și mai tare în nisip. Un scafandru a constatat și că elicea era avariată, semn că motorul a fost pus pe toată viteza înainte spre mal.

Potrivit poveștilor vremii, grecii care se aflau la bordul Evangeliei ar fi încercat să mituiască echipajul românesc de salvare, iar naufragierea ar fi fost făcută intenționat, pentru prima de asigurare.

Comandatul care conducea echipa de marinari români ar fi primit un diplomat plin cu drahme grecești, însă ar fi refuzat mita. Situația ar fi fost raportată la autoritățile din România, iar echipajul de pe navă a plecat din țară. Potrivit regulilor, nava naufragiată i-a revenit statului român, care a recuperat toate bunurile. După proces, armatorul Onassis a rămas și fără navă și fără primă de asigurare.

În 2005, presa scria că urmași ai lui Aristotel Onassis ar căuta în instanță să obțină depsăgubiri de la statul român pentru navă, mai ales că epava ar fi devenit o atracție turistică pentru cei care vin în stațiunea Costinești.

În luna decembrie a anului 2012 o bucată din navă a cedat, iar o mare parte s-a prăbușit în interior. În urmă cu doi ani, un scufundător a intrat în navă cu un caiac și a făcut mai multe filmulețe pe care le-a postat pe Youtube. De asemenea, a realizat și câteva scufundări în urmă cu câteva luni.

Mai multe imagini puteți vedea LA ACEST LINK

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.