Povestea colindului românesc din patrimoniul mondial Unesco

Cetele de juni bat ulițele din Mărișel timp de trei zile, de Crăciun (YouTube)
Cetele de juni bat ulițele din Mărișel timp de trei zile, de Crăciun (YouTube)

Un colind al tinerilor din satul Mărișel, din inima Munților Apuseni, se păstrează de sute de ani și a fost inclus, de curând, în patrimoniul mondial Unesco.

Ulițele din Mărișel se umplu de tineri îmbrăcați în straie tradiționale care vestesc Nașterea Domnului. Cetele de colindători, care sunt formate doar din tineri necăsătoriți, urează, joacă, iar apoi invită la dans fetele necăsătorite, scrie Digi 24.

Colindul Junilor, care poate fi comparat cu jocul căluşarilor, durează în fiecare an câte trei zile, Măișel fiind cea mai mare comună din Europa, cu o suprafață mai mare decât Bucureștiul, însă cu o populație mult mai mică.

Localitatea se află la o altitudine de 1.000 de metri, fiind înconjurată de pădurile seculare ale Munților Apuseni.

”Costumul de jun îi după cum se vede portul de cizme negre şi pantaloni albaştri închişi, cu geacă neagră şi un clop”, spune un jun din Mărișel În acest an, numărul tinerilor necăsătoriți este mai mare decât în alte dăți.

”Colindam una într-una, acum am intrat în biserica şi pe urma continuăm. Fiind un sat răsfirat nu terminam decât în data de 27 dimineaţa”, adaugă un alt colindător.

Obiceiul este atât de vechi şi bine păstrat încât în 2014 Colindul Junilor de la Mărișel a fost inclus în patrimoniul UNESCO.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.