Povestea celui care a introdus examenul de Bacalaureat în România

Constantin Angelescu
Constantin Angelescu

Bacalaureatul, examenul care vine cu emoții, bucurii pentru unii și lacrimi pentru alții, a fost introdus pentru prima dată în lume în Franța, pe 17 martie 1801, printr-un decret dat de Napoelon Bonaparte, potrivit Știrile TVR. 

În România a fost introdus în 1925 și s-a stabilit că avea scopul „de a verifica cunoștințele dobândite de elevi la materiile de studiu cele mai importante și de a dovedi influența studiilor făcute asupra formării cugetării lor”.

Comisiile de examinare erau formate din șapte persoane, cadre didactice și existau șase regiuni școlare unde se dădeau examenele. Materiile la care se testau cunoștințele erau limba și literatura română, istoria românilor, geografia României, instrucția civică, o limbă modernă la alegere și două materii speciale, în funcție de profilul liceului, potrivit contribuitors.ro.

În perioada interbelică existau licee industriale, economice, pedacogice și real-umaniste.

Legea care a introdus Bacalaureatul fost emisă în timpul ministrului Constantin Angelescu, iar în urma acestui examen se urmărea să ajungă la facultate doar cei mai buni absolvenți de liceu.

Angelescu era un celebru doctor chirurg din Buzău, numit și „ministru al Instrucțiunii” în timpul guvernării liberale.

Angelescu a urmat cursurile de Medicină de la Paris, a fost ministrul Lucrărilor Publice în guvernul condus de I.C. Brătianu (1914 – 1916), ministru plenipotenţiar al României în S.U.A, (1917 – 1918), ministrul Cultelor şi Instrucţiunii Publice în guvernul lui Ion I.C. Brătianu, ministrul Instrucţiunii Publice în acelaşi guvern (1922 – 1926), preşedintele Comitetului de conducere al Ateneului Român (24 iunie 1924), membru Societăţii Internaţionale de Chirurgie din Bruxelles, ministrul Instrucţiunii Publice, Cultelor şi Artelor în guvernul lui I.G. Duca (1933 – 1934) şi ministru al Instrucţiunii Publice în toate cele patru guverne conduse de Gheorghe Tătărăscu.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.