Cea mai mare tranzacție din istoria Apple. Povestea căștilor care au cucerit lumea

„E o problemă că unii îmi fură muzica și alta că mi-o distrug”, i se plângea rapper-ul american Dr. Dre, la telefon, producătorului Jimmy Iovine, cofondatorul Interscope Records.

Vorbim de 2006, anul în care oamenii din industria muzicală identificau două mari probleme: creșterea uriașă a pirateriei și standardele proaste ale căștilor care se vindeau cu telefoanele, care au devenit foarte repede cele mai populare playere muzicale.

Doi ani mai târziu, apăreau primele căști audio dezvoltate de Iovine împreună cu Dr. Dre – Beats. A început o campanie agresivă de promovare în care s-au implicat foarte mulți muzicieni. Beats lansa o pereche de căști mari, pe care cei mai mulți le-ar fi folosit până atunci acasă sau la studio.

Însă scopul era acela de a transmite ideea că le poți folosi pe stradă, în tramvai sau în metrou și nu e nimic ciudat dacă în mașina ta e liniște totală și se vede cablul căștilor legat de un suport telefon auto. Ascultarea muzicii la căști audio de calitate devine o modă. Nu contează cât de mari sunt.

În 2010, pachetul majoritar al companiei fondate de Iovine și Dr. Dre este preluat de HTC, care dorea să aibă exclusivitate în asocierea căștilor cu smartphone-urile lor.

Beats își continuă expansiunea, lansează mai multe modele, iar brandul devine tot mai cunoscut în întreaga lume. În 2013, fondatorii plănuiesc să răscumpere acțiunile de la HTC și duc la bun sfârșit acest plan.

În 2014, la începutul lunii mai, presa de peste Ocean anunță că Apple se pregătește să facă cea mai mare tranzacție din istoria companiei. Era vorba despre achiziția Beats. Trei luni mai târziu se încheie afacarerea: Apple plătește peste 3 miliarde de dolari pentru a cumpăra Beats Electronics.

„Muzica este o parte atât de importantă în viețile noastre și are un loc special și în inima Apple. De aceea investim în industria muzicală și aducem împreună aceste echipe extraodinare pentru a crea în continuare cele mai bune produse și servicii din lume din acest domeniu”, declara șeful Apple, Tim Cook. Pe lângă căști, Apple achiziționa și serviciul de streaming al Beats Electronics, care era în creștere și ar fi putut deveni o concurență serioasă pentru iTunes.

Beats sunt astăzi, în continuare, pe lista celor mai populare căști audio din lume.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.