Posturile TV și de radio, obligate la știință

Avalanșa de clipuri cu oameni care nu știu, la propriu, pe ce planetă trăiesc sau cu unii care au fost de acord să meargă să muncească pe Marte cât de curând, i-au făcut pe 75 de parlamentari, membri PSD, PNL, UDMR, ALDE și minorități să depună la Camera Deputaților o propunere legislativă prin care să modifice Legea audiovizualului și să introducă „Minutul de știință” în jurnalele de știri.

Argumentul principal a fost faptul că românii se află în topul analfabetismului științific. Ca exemplu, 42% dintre români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului, iar 80% din populație nu are cunoștințe științifice elementare.

De asemenea, 22% afirmă că horoscopul şi astrologia sunt fundamentate ştiinţific, iar 50% din români cred că este important să se ţină cont de superstiţii precum „culoarea roşie ne fereşte de deochi”.

„Furnizorii de servicii media audiovizuale cu acoperire naţională vor include zilnic, în principala emisiune de ştiri, informaţii ştiinţifice şi tehnologice pe durata a cel puţin un minut, cu excepţia zilelor în care evenimente de larg interes public ori transmisiunile în direct împiedică difuzarea respectivului jurnal de ştiri.

Sunt exceptaţi de la această prevedere furnizorii de servicii media audiovizuale care nu oferă în programele lor jurnale de ştiri”, se arată în inițiativa legislativă, potrivit Gandul.info.

Un studiu efectuat în 2012 arată că gradul de alfabetizare științifică în rândul tinerilor de 15 ani plasează România pe ultimele locuri, alături de Malaezia, Iordania, Tunisia sau Columbia.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.